Ljetni recept za koji ne trebate znati kuhati: Ovo mediteransko jelo nutritivna je bomba

GREEN_300_listici_sredina

Pun okusa i zdravlja

Ljeto je pravo vrijeme za uživanje u laganim, osvježavajućim i jednostavnim jelima koja ne zahtijevaju puno vremena za pripremu. Tapenada od maslina je upravo takav recept – savršen za tople ljetne dane kada želite nešto ukusno, brzo i jednostavno.

Tapenada od maslina idealan je ljetni recept koji nudi bogatstvo okusa i nutritivnu vrijednost. Brza i jednostavna za pripremu, savršena je za druženja s prijateljima, obiteljske obroke ili kao dodatak vašem omiljenom jelu. Isprobajte ovaj mediteranski  recept i uživajte u specijalitetu koji će zasigurno postati hit na vašem stolu ovog ljeta!

Što je Tapenada?

Tapenada je tradicionalni francuski namaz koji potječe iz regije Provanse. Osnovni sastojci tapenade su masline, kapari i maslinovo ulje, a često se dodaju i inćuni, češnjak, sok od limuna i začini. Tapenada se obično poslužuje kao predjelo uz kruh, krekere ili povrće, ali može biti i izvrstan dodatak tjestenini, ribljim jelima ili kao punjenje za piletinu.

Nutritivno bogatstvo: Masline su bogate zdravim mononezasićenim mastima koje su korisne za zdravlje srca. Također sadrže antioksidanse, vitamine i minerale

Jednostavna priprema: Tapenada se priprema brzo i jednostavno, bez potrebe za kuhanjem. Sve što vam treba je blender ili sjeckalica.

Raznolikost pripreme: Može se koristiti na različite načine – kao namaz, umak, dodatak jelima ili čak kao marinada.

Osvježavajući okus: Savršen je za ljeto zbog svog intenzivnog, osvježavajućeg i aromatičnog okusa.

Recept za Tapenadu od Maslina

Sastojci:

200g crnih maslina bez koštica (možete koristiti i zelene masline ili kombinaciju)
2 češnja češnjaka
2 žlice kapara
4 fileta inćuna (opcionalno, ali dodaju bogatstvo okusu)
Sok od pola limuna
3-4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Sol i papar po ukusu
Svježi peršin za dekoraciju (opcionalno)

Upute:

Isperite kapare kako biste uklonili višak soli. Ogulite češnjak. U blender ili sjeckalicu stavite masline, kapare, inćune (po želji), češnjak i sok od limuna. Blendajte dok smjesa ne postane glatka, ali pazite da ne bude potpuno kremasta – tapenada bi trebala imati malo teksture.

Dok blender radi, polako dodajte maslinovo ulje dok smjesa ne postane ujednačena i kompaktna. Dodajte sol i papar po ukusu. Budite oprezni sa solju jer su masline i inćuni već slani.

Prebacite tapenadu u zdjelicu, ukrasite s malo svježeg peršina ako želite, i poslužite s kriškama bageta, krekera ili svježeg povrća. Tapenada se može čuvati u hladnjaku do tjedan dana u hermetički zatvorenoj posudi. Prije posluživanja, ostavite je na sobnoj temperaturi kako bi se okusi razvili.

PHOTOS BY: Unsplash.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.