Tapenada od maslina idealan je ljetni recept koji nudi bogatstvo okusa i nutritivnu vrijednost. Brza i jednostavna za pripremu, savršena je za druženja s prijateljima, obiteljske obroke ili kao dodatak vašem omiljenom jelu. Isprobajte ovaj mediteranski recept i uživajte u specijalitetu koji će zasigurno postati hit na vašem stolu ovog ljeta!
Što je Tapenada?
Tapenada je tradicionalni francuski namaz koji potječe iz regije Provanse. Osnovni sastojci tapenade su masline, kapari i maslinovo ulje, a često se dodaju i inćuni, češnjak, sok od limuna i začini. Tapenada se obično poslužuje kao predjelo uz kruh, krekere ili povrće, ali može biti i izvrstan dodatak tjestenini, ribljim jelima ili kao punjenje za piletinu.
Nutritivno bogatstvo: Masline su bogate zdravim mononezasićenim mastima koje su korisne za zdravlje srca. Također sadrže antioksidanse, vitamine i minerale
Jednostavna priprema: Tapenada se priprema brzo i jednostavno, bez potrebe za kuhanjem. Sve što vam treba je blender ili sjeckalica.
Raznolikost pripreme: Može se koristiti na različite načine – kao namaz, umak, dodatak jelima ili čak kao marinada.
Osvježavajući okus: Savršen je za ljeto zbog svog intenzivnog, osvježavajućeg i aromatičnog okusa.
Recept za Tapenadu od Maslina
Sastojci:
200g crnih maslina bez koštica (možete koristiti i zelene masline ili kombinaciju)
2 češnja češnjaka
2 žlice kapara
4 fileta inćuna (opcionalno, ali dodaju bogatstvo okusu)
Sok od pola limuna
3-4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Sol i papar po ukusu
Svježi peršin za dekoraciju (opcionalno)
Upute:
Isperite kapare kako biste uklonili višak soli. Ogulite češnjak. U blender ili sjeckalicu stavite masline, kapare, inćune (po želji), češnjak i sok od limuna. Blendajte dok smjesa ne postane glatka, ali pazite da ne bude potpuno kremasta – tapenada bi trebala imati malo teksture.
Dok blender radi, polako dodajte maslinovo ulje dok smjesa ne postane ujednačena i kompaktna. Dodajte sol i papar po ukusu. Budite oprezni sa solju jer su masline i inćuni već slani.
Prebacite tapenadu u zdjelicu, ukrasite s malo svježeg peršina ako želite, i poslužite s kriškama bageta, krekera ili svježeg povrća. Tapenada se može čuvati u hladnjaku do tjedan dana u hermetički zatvorenoj posudi. Prije posluživanja, ostavite je na sobnoj temperaturi kako bi se okusi razvili.