mnz-m1m2EZOZVwA-unsplash

Levi’s lansira reciklirane traperice 501 izrađene od ukapljenih starih traperica

GREEN_300_listici_sredina

Kemijskim procesom bez štetnih utjecaja

Najpopularnije traperice na svijetu dobile su svoju održivu verziju, jer Levi's odnedavno eksperimentira s kemijskom reciklažom starih traperica kako bi izradili nove.

Jedna od najpopularnijih i najpoznatijih tvrtki za proizvodnju omiljenih modela traperica Levi’s svoje poslovanje sve više okreće prema održivosti, stoga ne čudi ako će idući par traperica koje kupite biti napravljene od ukapljenog para starih ‘levisica’. Naime, riječ je o kemijskom procesu u kojem se stari Levi’s traper reciklira i pretvara se u novu tkaninu koja se koristi za izradu novih modela traperica. Tvrtka trenutno surađuje sa švedskom tvrtkom Renewcell, koja također stare traperice pretvara u novi materijal. Novi, odgovorniji modeli traperica dolaze kao najava tvrtke koja nakon godina recikliranja kreće prema proširenju održivog poslovanja.  

Ovaj održivi način dobivanja traperica je zamisao znanstvenika sa Stockholmskog Kraljevskog tehnološkog instituta. Oni su tražili načine za razgradnju celuloznih vlakana koja se nalaze u pamuku, drvu i viskozi. “Jedna od najvećih industrija u Švedskoj je šumarstvo, tako da imamo stručnost u razumijevanju drva”, rekao je stranim medijima Harald Cavalli-Björkman, Renewcellov glavni direktor za rast i razvitak.“Postoje utvrđene metode za kemijsku razgradnju drva u celulozu kako bi se ona reciklirala. S Renewcellom prilagođavamo formulu kako bi ona funkcionirala za pamuk i viskozu”, dodao je.  To se pretvorilo u tehnologiju koju sada koriste za ponovno stvaranje nove odjeće. Prema Renewcellu, stare traperice su izvrsni “kandidati” jer je tradicionalni traper uglavnom pamuk bez drugih materijala kao što je najlon. Novi materijal napravljen od odbačenih traperica naziva Circulose, kao znak cirkularnosti koja zadržava stare materijale u lancu opskrbe što je dulje moguće.

Iako su u proces uključene kemikalije, on zadovoljava Levi’s sigurnosne standarde. “Kada razmišljate o kemijskom recikliranju, želite biti sigurni da ne postoje otrovne kemikalije koje ulaze u tkanine”, rekao je Paul Dillinger, voditelj globalnih inovacija proizvoda u Levi Strauss & Co., za Fast Company. “Ali Renewcellova tvornica mora raditi u okviru vrlo strogih švedskih propisa o zaštiti okoliša. To je u konačnici bio vrlo čist proces, bez otpadnih voda koje su izlazile iz postrojenja”, dodaje medijima.  Iz švedske tvrtke pak najavljuju da mogu proizvesti 60.000 tona recikliranog trapera godišnje. Levi’s kaže da je također prilagodio dizajn modela 501 kako bi buduće recikliranje bilo još jednostavnije. Sve, do etiketa i džepova, izrađeno je od pamuka ili viskoze. “Prednost Renewcellovog kemijskog procesa recikliranja je u tome što se tkanine mogu beskonačno reciklirati bez degradacije vlakana”, tvrdi Dillinger te dodaje da su ovo najodrživije traperice koje je Levi’s ikada napravio i veliki korak prema svojim ciljevima cirkularnosti.

PHOTOS BY: Unsplash, circulo.se / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.