pexels-wendy-wei-1656666

Lakim koracima do održivog oblika prehrane!

GREEN_300_listici_sredina

Promijenimo način na koji pristupamo hrani.

Saznajte kojim malim izmjenama u rutini možete pridonijeti smanjenju otpada i troškova u kućanstvu...

Otprilike jedna trećina hrane proizvedene za ljudsku prehranu, odnosno 1,3 milijarde tona godišnje, završi na odlagalištu za otpad. To je nevjerojatno velika brojka, za koju su većinom odgovorne velike industrije, ali ako zbrojimo sve ljude na planeti koji stvaraju otpad svaki dan, i mi smo dio te brojke. Ima dosta načina kako jednostavnim koracima možemo smanjiti stvaranje otpada u svom domu, a time ujedno i smanjiti troškove. Win-win!

Prije odlaska u dućan, razmislite što ćete kuhati

Najgore je kada krenete u dućan bez plana o tome što ćete uopće kuhati taj dan, taj tjedan ili nemate ni popis za kupnju onoga što trebate. Tako ćete vjerojatno kupiti dosta toga što vam ne treba i što ste uzeli samo zato što vam je privuklo pažnju cijenom ili izgledom. Vjerojatno ćete i zaboraviti nešto što ste zaista trebali. Zatim dođete kući i shvatite da za ono što vam se tada jede, ipak nemate namirnice. Sve ovo može izazvati nepotreban stres pa se potrudite idući put uzeti 15-ak minuta vremena prije nego krenete u kupnju. Razmislite o tome što ćete jesti narednih nekoliko dana, što već imate u frižideru i što vam nedostaje. Zapišite i krenite u kupovinu spremni. Ne zaboravite svoje platnene vrećice!

Kupujte na tržnici

U velikim trgovinama ćete vidjeti većinu proizvoda u plastičnoj ambalaži, ponekad čak i jedan komad voća ili povrća. Osim toga, voće i povrće koje kupujete najčešće stavljate u plastične vrećice. Nažalost, još uvijek samo nekolicina ljudi u dućan nosi višekratnu vrećicu. Kupujte lokalne proizvode s tržnice koje je raspoređeno po štandovima i olakšava vam odabir. Možda će vam netko i tamo ponuditi plastičnu vrećicu za ono što ste odabrali, ali vi ih preduhitrite i ponesite svoje platnene vrećice, onoliko koliko vam je potrebno za sve što ste namjeravali kupiti.

Odaberite proizvode koji nisu zapakirani u plastiku

Znamo da je u dućanima teško pronaći proizvode poput riže ili tjestenine koji nisu zapakirani u plastiku, ali sve češće možete pronaći i alternativu. Kada god možete, odaberite pakiranja od kartona, stakla ili metala. Čak i kada je mlijeko u pitanju radije odaberite ono u tetrapaku nego u plastičnoj boci. Još bolje rješenje je kupovina bez ikakvog pakiranja što u Zagrebu možete pronaći u dućanima poput Špeceraja ili Farma.

Manje jedite hranu životinjskog porijekla

Jeste li znali da za proizvodnju samo jednog hamburgera koristi se dovoljno fosilnog goriva za vožnju malog automobila na 20 kilometara? Ovo je samo jedna od mnogih činjenica vezanih za proizvodnju mesa i utjecaj te industrije na okoliš. Znamo da nije lako odjednom promijeniti način prehrane, ali je bitno uzeti u obzir devastirajuće činjenice vezane za tu industriju. Barem pokušajte smanjiti unos proizvoda životinjskog porijekla. Počnite s jednim danom u tjednu, ili jednim obrokom dnevno. Kako god mislite da možete, ali nemojte odustati prije nego ste probali. Vegetarijanska i veganska prehrana ne znači da je išta manje fino, dapače, osim što je izrazito ukusna, sigurno ćete se puno bolje osjećati nakon jednog takvog obroka.

Posadite vlastiti vrt

Ako imate sreću da živite u kući i imate svoj vrt, tim bolje. Ako ste u stanu, pronađite koje biljke možete uzgojiti na balkonu ili čak na kuhinjskom prozoru. Nema većeg zadovoljstva nego kada ujutro uberete svježe rajčice koje ste vi uzgojili i znate da su domaće, nešpricane, a time i daleko ukusnije.

Kompostirajte otpatke

Ako možete, probajte svoj biootpad kompostirati. Kompostiranje je uvijek bolja opcija od običnog odvajanja biootpada u vrećice jer tako ne opterećujemo dodatno sustav gospodarenja otpadom, smanjujemo volumen otpada naše kante za smeće, proizvodimo kvalitetno gnojivo, smanjujemo onečišćenje i mislimo na okoliš. Ako imate svoj vrt onda je to idealno mjesto za vaš kompost, ali ​ako nemate, kompost možete istresti u prvi grm u parku. Njemu ćete pomoći sa svojim besplatnim organskim gnojivom, a ujedno ćete doprinijeti smanjenju globalnog zatopljenja.

Radite “meal prep” odnosno unaprijed pripremajte obroke

Planiranjem obroka unaprijed možete smanjiti količinu otpada, uštedjeti novce i jesti zdravije. Kako? Razmislite samo koliko često kupite hranu koju ne stignete iskoristiti pa ona istrune ili joj prođe rok trajanja. Idući put kada odete u nabavku namirnica, razmislite što vam sve treba i kući donesite točnu količinu hrane za sva jela koja planirate pripremiti narednih nekoliko dana.  Umjesto da ponovno na poslu naručujete hranu iz restorana, izdvojite par slobodnih sati i unaprijed pripremite hranu za sljedeći dan, tri dana ili čak cijeli radni tjedan.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.