imthaz-ahamed-vVLrfAzmWYw-unsplash

Kuvajt želi svoje “groblje guma” pretvoriti u novi grad

GREEN_300_listici_sredina

Saniran ekološki rizik

Kuvajt planira izgraditi novi grad na mjestu starog odlagališta na kojem su se nalazili milijuni guma, ostavljenih za recikliranje.

Na odlagalištu od dva milijuna četvornih metara smještenom 35 kilometra zapadno od grada Kuvajta, odlagane su iskorištene gume u toj zaljevskoj zemlji bogatoj naftom.  S više od 40 milijuna guma prije nego je ispražnjeno, to mjesto su vlasti nazivale “najvećim grobljem guma” na svijetu. Nakon 17 godina i tri velika požara između 2012. i 2020., vlasti su ga odlučile zatvoriti.  “Izlazimo iz teške faze velikog ekološkog rizika“, izjavio je u nedjelju ministar za naftu Mohamed Al-Fares, na mjestu bivšeg odlagališta. “Gume su uklonjene kako bismo pokrenuli gradski projekt Saad Al-Abdallah“, rekao je.

Posljednjih mjeseci kamioni koji su prevozili gume su prešli 44.000 puta do regije Al-Salmi blizu industrijske zone gdje su gume privremeno premještene, rekao je Fares. Gume će biti izrezane ili prerađene, precizirao je. Šeik Abdallah Al-Sabah, generalni direktor uprave za okoliš, rekao je da je već uspostavljen mehanizam za recikliranje guma kako se ne bi stvorilo novo odlagalište.

Izvor: Hina

PHOTOS BY: Hina, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.