U svijetu zdravih grickalica, krekeri od povrća zauzimaju posebno mjesto. Idealni su za one koji žele uživati u ukusnim zalogajima bez osjećaja krivnje. Naša verzija ovih krekera, pripremljena s tikvicama i mrkvom, nudi savršen spoj hrskavosti i nutritivnih vrijednosti, pružajući vam užitak bez dodatnih kalorija.
Tikvice su bogate vodom i niskokalorične, dok mrkva obiluje beta-karotenom i vlaknima, što ove krekere čini ne samo ukusnima već i hranjivima. Osim toga, dodavanjem integralnog brašna i lanenih sjemenki, ovi krekeri pružaju zdravu dozu cjelovitih žitarica i omega-3 masnih kiselina.
Savršeni su za sve prilike – bilo kao brzi međuobrok, dodatak uz juhu ili kao ukusna podloga za namaze. Priprema je jednostavna, a rezultat je nevjerojatno zadovoljavajući. Donosimo vam recept za krekere od tikvica i mrkve koje ćete obožavati od prvog zalogaja. Pripremite se za uživanje u zdravoj grickalici koja je jednako hranjiva koliko i ukusna!
Sastojci
- 1 srednja tikvica
- 1 velika mrkva
- 1/2 šalice integralnog brašna
- 1/2 šalice zobenih pahuljica
- 1/4 šalice lanenih sjemenki
- 1/4 šalice sezama
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice papra
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1 žlica suhog bilja po izboru (origano, timijan, ružmarin, bosiljak)
Priprema
Tikvicu naribajte i stavite u cjedilo. Lagano posolite i ostavite da se ocijedi oko 15 minuta. Nakon toga, dobro iscijedite višak vode. Mrkvu također naribajte.
U velikoj zdjeli pomiješajte integralno brašno, zobene pahuljice, lanene sjemenke, sol, papar, prašak za pecivo i suho začinsko bilje. Dodajte naribanu tikvicu, mrkvu i maslinovo ulje u zdjelu sa suhim sastojcima. Dobro promiješajte dok se svi sastojci ne povežu. Tijesto premjestite na radnu površinu i razvaljajte ga na debljinu od oko 0,5 cm između dva lista papira za pečenje, kako biste izbjegli lijepljenje. Ako je potrebno, dodajte još brašna kako bi tijesto bilo manje ljepljivo.
Izrežite tijesto u oblike krekera pomoću rezača za kolače ili noža. Možete ih izrezati na kvadrate, pravokutnike ili druge oblike po želji. Pospite sezamom. Potom donji lista papira na pečenje, zajedno s krekerima, prebacite u lim za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20-25 minuta, ili dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi. Vrijeme pečenja može varirati ovisno o debljini krekera. Nakon što su gotovi, ostavite ih da se ohlade pa poslužite. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi kako bi zadržali hrskavost.
Ovi krekeri su savršeni kao zdrava grickalica ili kao dodatak raznim namazima i juhama. Uživajte!