Jeste li pobornik kuhanja ukusnih tradicionalnih jela koja u vašem domu naprosto svi obožavaju? Što kad biste to jelo napravili na isti način samo što u njemu ne bi bilo mesa? Biljna prehrana postaje sve popularnija, a zamjene za mesne proizvode sve su dostupnije. U sklopu našeg novog zadatka pozivamo vas da ovog vikenda napravite jedno tradicionalno jelo koje obožavaju vaši ukućani, ali da ga nešto malo izmijenite, odnosno da ono bude bez mesa.
Ljeto nam je sve bliže, a miris sarmi zamijenio je miris punjenih paprika. Mi vam donosimo recept za punjene paprike, ali one koje u sebi ne sadrže meso, no to ne znači da u njima ne možete jednako uživati. Mi smo isprobali i uistinu je odlično. Kad ih napravite, fotografije svojih vege punjenih paprika objavite pod hashtagom #greennavike i tagajte Instagram profil Green Hrvatska. Veselimo se vašim fotografijama iz kuhinje. A sada recept:
Potrebno vam je:
- 750 g paprike (od toga odvojiti dvije za smjesu za punjenje)
- 7 dl pasirane rajčice
- 200 g bijele riže
- 90 g crvene leće
- 90 g prosa
- 250 g krumpira
- 2 mrkve
- 150 g luka
- 3 žlice ulja
- 2 čajne žlica mljevene paprike
- 1 čajna žlica papra
- 1,5 čajna žlica soli
- 1 čajna žlica kurkume
- 1 jedna čajna žlica ljute crvene paprike
- 1 žličica dimljene crvene paprike
- listovi peršina (po želji)
Priprema:
Nasjeckati sitno luk i dvije paprike koje su odvojene od pripremljene potrebne količine. Dodati u to rižu, leću, proso, naribani krumpir i mrkvu, pa zatim začine i oko 3 dl pasirane rajčice. Sve dobro promiješati. Tom smjesom puniti ostale paprike koje su prethodno očišćene. U ostatak smjese staviti ostatak pasirane rajčice, dodati šalicu vode i tri žlice ulja. Sve promiješati i time zaliti paprike koje su poslagane u pleh. Sve prekriti alu-folijom ili poklopcem. Kad se paprike zapeku na jednoj strani, okrenuti ih i peći još desetak minuta i na drugoj strani.
Dobar vam tek!