Image

Krapinsko-zagorska županija i REGEA već 15 godina predvode val energetske tranzicije

GREEN_300_listici_sredina

Suradnja se nastavlja

U Energetskom centru Bračak održana je konferencija za medije povodom 15 godina rada Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske na području Krapinsko-zagorske županije.

“Krapinsko-zagorsku županiju REGEA je ne samo jednom stavila među najbolje i prve u Hrvatskoj, ali i među najbolje u Europskoj uniji. Kada bih u jednoj rečenici morao opisati REGEAu u ovih 15 godina, bila bi to riječ – pobjednici. Posljednji veliki iskorak dogodio se u ožujku 2023. kada su predstavljene dvije nove pionirske inicijative. Županija će uz potporu REGEA-e omogućiti povezivanje svih postojećih i budućih sunčanih elektrana u koncept prve zagorske, ali i prve hrvatske virtualne elektrane. U ovome će moći sudjelovati sunčane elektrane što je zasada jedinstveni koncept u Hrvatskoj. Drugom inicijativom u prostorno planiranje na području županije uvodimo obavezu kojom sve nove građevine moraju imati sunčane elektrane na krovovima. Nitko do sada u Hrvatskoj nije učinio ništa slično”, istaknuo je župan Kolar.

Sve ovo samo je nastavak niza kojim se Krapinsko-zagorska županija i REGEA opravdano mogu pohvaliti. Prva organizirana energetska obnova školskih zgrada europskim novcem pokrenuta je još 2011. godine, a od tada se i godinama kao prvi u Hrvatskoj provodio i natječaj za sufinanciranje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća koji je kasnije postao poznati nacionalni koncept.

Na krovovima zagorskih bolnica, kao prve takve u Hrvatskoj, postavljene su sunčane elektrane financirane kroz cijenu tako proizvedene električne energije. To je koncept koje sada slijede i brojne druge hrvatske bolnice.

Već 12 godina županija i REGEA provode jedinstveni edukacijski program Znanjem do energetskih ušteda u kojem sudjeluju sve strukovne srednje škole na području županije i u kojem je sudjelovalo više od 2000 učenika.

“Instalirani kapaciteti sunčanih elektrana u pripremi vrlo su značajni. Sunčana elektrana na krovu Opće bolnice Zabok snage 420 kW zadovoljava do 15% potreba bolnice, a sunčana elektrana na Specijalnoj bolnici Krapinske toplice snage 118kW opskrbljivati će bolnicu sa oko 10% potreba. Sunčane elektrane bolnicama pružaju stabilizaciju cijene i usluge opskrbe električnom energijom. Razradili smo dodatnih 56 projekata na krovovima javnih zgrada županije, ukupno procijenjene investicije od 1,85 milijuna eura, a uštede koje se procjenjuju iznose oko 350.000 eura godišnje. Uvijek nastojimo inovirati. Možemo se prisjetiti i 2016. godine kada smo za županiju proveli prvu rekostrukciju unutrašnje rasvjete škola po ESCO modelu. Štiti javni novac uvijek nam je na prvom mjestu, a kroz svoje rezultate smo pokazali koliko javna ustanova može biti uspješna i produktivna”, objasnio je Julije Domac, ravnatelj REGEA-e

REGEA je posljednjih 15 godina pomogla ugraditi 334 sustav obnovljivih izvora energije i poboljšati energetsku učinkovitost u 208 kućanstava. Provedene investicije samo u tom segmentu procjenjuju se na preko 1,5 milijuna eura.

Sustavan pristup obilježje je svih godina suradnje. 2018. godine, u sklopu europskog projekta Embuild, REGEA je izradila i Dugoročni program izgradnje i obnove fonda zgrada Krapinsko-zagorske županije s ciljem davanja smjernica održivog načina upravljanja u zgradama javne nabave. Provedena je obnova na 9 školskih zgrada županije, ukupne vrijednosti investicija 7,7 milijuna eura, uz energetsku uštedu od preko 50°%. U pripremi je projektno – tehnička dokumentacija za obnovu novih 17 školskih zgrada čija se obnova očekuje u narednom periodu.

Posebna priča je i Energetski centar Bračak, povijesna zgrada koju je KZŽ povjerila na upravljanje REGEA-i, a koja je nakon cjelovite obnove i rekonstrukcije danas glavni ured REGEA-e i edukacijsko-prezentacijski centar za održavanje radionica i seminara, skupova i sastanka, a ujedno i poslovno-tehnološki inkubator namijenjen poduzetnicima početnicima sa područja Krapinsko-zagorske županije. Energetski centar Bračak prva je zaštićena građevina u Republici Hrvatskoj obnovljena po standardima zgrade gotovo nulte potrošnje energije.

Krapinsko-zagorska županija pokazala je koliko jedna energetska agencija može doprinijeti razvoju jedne županije, ali i koliko znači kada politika ima sluha za struku.

U posljednjih 15 godina REGEA je provela čak 84 EU projekta. Od toga je 31 projekt u provedbi, a mnogi novi se pišu i prijavljuju. Potaknuli su 500 milijuna eura projektnih investicija i najbolja su javna ustanova po provedbi europskih projekata s obzirom na broj zaposlenika.

PHOTOS BY: Press, Regea / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.