alexis-brown-omeaHbEFlN4-unsplash

Krapinski osnovnoškolci dobili učionicu na otvorenom

GREEN_300_listici_sredina

Nastava na svježem zraku

Kako bi što više vremena proveli u prirodi i na zraku, krapinski osnovnoškolci dobili su svoju učionicu na otvorenom koju će povremeno koristiti. Uz to izradili su i preslatku malu vanjsku knjižnicu u kojoj mogu slobodno posuđivati knjige.

Osnovna škola Ljudevita Gaja od prije nekoliko dana bogatija je za još jednu učionicu i to nešto posebniju od drugih. Naime, tamošnji osnovnoškolci dobili su učionicu na otvorenom kako bi učitelji i učiteljice svoju nastavu povremeno mogli održavati u prirodi, na svježem zraku. Obrazovanje je već dulji niz godina među prioritetima Grada Krapine koji kontinuirano ulaže znatna sredstva u izgradnju, dogradnju ili obnovu predškolskih i školskih zgrada i sportskih dvorana, a u posljednje je vrijeme mnogo toga napravljeno i u OŠ “Ljudevit Gaj”. “Ove je godine uloženo 100.000 kuna za zamjena unutarnje stolarije iz sredstava Ministarstva kulture te preostali dio iz decentraliziranih funkcija. Polako se privodi kraju i sanacija sportske dvorane na kojoj su nastala oštećenja uslijed potresa, a uređene su i pješačke staze oko škole koje su bile u doista lošem stanju te su uređene zelene površine, zahvaljujući čemu je škola dobila novu, ljepšu vizuru”, kazao je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

I nije to sve što je napravljeno u ovoj krapinskoj školi. Naime, prije godinu, dvije napravljen je fitness na otvorenom, a ove su godine postavljene i antitraumatske podloge. Tijekom epidemije uzrokovane koronavirusom škola je poticala boravak učenika na otvorenom, a učitelji su nerijetko organizirali nastavu u školskom dvorištu, no od sada će im u tu svrhu služiti nov, funkcionalan prostor učionice na otvorenom, opremljene školskim stolovima i klupama te svime ostalim potrebnim za kvalitetno održavanje nastave. “Dobili smo vrlo lijep prostor koji će uz ostale stvari koje smo radili činiti lijepu i skladnu cjelinu. Ove smo godine napravili i jedan mali školski vrt jer je učiteljica Marija Klasić sa svojim učenicima iskoristila i uredila neiskorišteni dio dvorišta. Svi su se zajedno potrudili i napravili pravu malu zelenu oazu”, kazala je ravnateljica Družinec uz napomenu da je taj projekt prijavljen na natječaj “Najljepši školski vrtovi” koji provode Ministarstvo znanosti i obrazovanja i HRT.

A kakva bi to učionica na otvorenom bila da nema i svoju knjižnicu na otvorenom? Naime, ova se škola uključila i u projekt slobodnih knjižnica, a riječ je o kućicama koje se postavljaju na otvorenom i funkcioniraju po principu posudi knjigu, ostavi knjigu. “Dakle, slobodan način posuđivanja, odnosno ostavljanja knjiga, a mi smo se u projekt uključili u suradnji s učiteljem tehničke kulture Kristijanom Leskovarom i motivirali učenika Andriju Varjačića iz 8. razreda koji je načinio jednu zanimljivu kućicu specifičnog oblika napravljenu od bačve koju smo povezali s tradicijom i baštinom našeg kraja”, zaključila je ravnateljica.

PHOTOS BY: krapina.hr, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.