Ako ste se pitali koji namaz ulazi među one najzdravije, odgovor je ajvar. Gastro užitak, koji je specifičan upravo za naše podneblje, spaja nutritivno bogata svojstva paprike i patlidžana s okusima kojima teško da itko može odoljeti. Pripremljen po tradicionalnoj recepturi i pospremljen u staklenke, ajvar može trajati tijekom zimskih mjeseci i biti zdrava dopuna povrću, umacima, ali ga možete mazati na kruh ili krekere.
Osnovni sastojak ajvara, crvena paprika, prava je riznica vitamina C, koji je ključan za jačanje imunološkog sustava i zaštitu stanica od oksidativnog stresa. Jesenske paprike posebno su sočne i bogate hranjivim tvarima jer su dozrele pod suncem tijekom cijelog ljeta. Patlidžan, drugi važan sastojak, također dostiže svoj vrhunac u jesen, kada je najbogatiji vlaknima koja pomažu u održavanju zdrave probave i reguliranju razine šećera u krvi.
Ako pazite i na unos kalorija, istaknut ćemo kakoje ajvar niskokalorična delicija, a kada ga pripremate sami, ne sadrži nikakve konzervanse ni umjetna bojila. Priprema počinje pažljivim pečenjem paprika i patlidžana, čime se iz njih izvlači prirodna slatkoća i bogatstvo okusa. Ovaj proces pečenja također povećava koncentraciju antioksidansa, poput karotenoida i flavonoida, koji pomažu u borbi protiv upala i smanjuju rizik od kroničnih bolesti.
Ako se želite okušati u pripremi ove jesenske delicije, nabavite paprike, patlidžane, češnjak, maslinovo ulje, osigurajte si malo vremena, sterilne staklenke i sve to začinite s malo strpljenja. No svakako vrijedi truda, jer osim što ćete s ponosom svaki put otvoriti svoju staklenku ajvara, znat ćete i što unosite u svoj organizam.
Sastojci
- 5 kg crvene paprike (rog paprika)
- 1 kg patlidžana
- 200 ml biljnog ulja (suncokretovo ili maslinovo)
- 2-3 češnja češnjaka (po želji)
- sol po ukusu
- ocat (po želji, oko 1-2 žlice)
Priprema
Paprike i patlidžane operite i osušite. Pecite ih u pećnici ili na roštilju dok im kožica ne postane crna i ne počne se odvajati od mesa. Paprike pecite oko 30 minuta na 200°C, a patlidžane 40-ak minuta. Nakon pečenja, stavite paprike i patlidžane u zdjelu i prekrijte ih folijom ili poklopcem kako bi se “oznojili”. Nakon 15-ak minuta, ogulite im kožicu i odstranite sjemenke.
Očišćene paprike i patlidžane sameljite u blenderu ili ručno usitnite, ovisno o tome želite li finiju ili grublju teksturu ajvara.
U velikoj posudi zagrijte ulje, pa dodajte smjesu paprike i patlidžana. Kuhajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje oko 1-2 sata, dok smjesa ne postane gusta i ulje se počne odvajati od mase. Dodajte sol po ukusu i, ako želite, dodajte sitno sjeckani češnjak i ocat pred kraj kuhanja.
Vrući ajvar prelijte u sterilizirane staklenke. Zatvorite ih čvrsto poklopcima i stavite ih u pećnicu zagrijanu na 100°C na oko 10-15 minuta, kako bi se stvorio vakuum. Staklenke ostavite da se postupno ohlade. Čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu.