pexels-luca-nardone-3651820

Kraj za neučinkovite žarulje? Na snagu nastupila zabrana halogenih žarulja

GREEN_300_listici_sredina

M.B.

Kraj proizvodnje halogenki

Određene fluorescentne i halogene žarulje zabranjene su od 1. rujna jer nova pravila o ekološkom dizajnu i označavanju stupaju na snagu diljem Europske unije. Zajedno donose velike promjene za proizvođače i potrošače koje bi mogle smanjiti štetan utjecaj na okoliš.

Nova pravila donijet će promjene koje će do 2030. uštedjeti sedam milijuna tona ekvivalenta CO2 godišnje, dodajući uštedu u emisijama od 12 milijuna tona ekvivalenta CO2 godišnje donesenu prethodnim propisima, prema Europskoj komisiji. Promjene uključuju nove zahtjeve energetske učinkovitosti prema kojima će neke fluorescentne i halogene žarulje biti odmah zabranjene, a za dvije godine na popis će doći i neke druge vrste. Taj je potez uslijedio zabranom korištenja žarulja sa žarnom niti koja je uvedena prije više od deset godina u cijeloj EU.

Uvedeni su i novi zahtjevi za određivanje uklonjivosti i zamjenjivosti izvora svjetlosti te trajnosti LED i OLED dioda. Osim toga, žarulje će sada morati koristiti jednostavniju ljestvicu za prikaz svoje energetske učinkovitosti. To znači napuštanje razreda A+, A ++ A +++ i prelazak na A-G sustav u roku od 18 mjeseci za fizičke trgovce i 14 radnih dana za internetske trgovine. “Ažuriranje naljepnica potrošačima će olakšati uvid u proizvode koji su “najbolji u klasi”, što će im pomoći u uštedi energije i novca na računima. Korištenje energetski učinkovitije rasvjete nastavit će smanjivati ​​emisije stakleničkih plinova u EU-u i pridonijeti tome da postane klimatski neutralno do 2050. godine ”, rekao je povjerenik EU za energiju Kadri Simson.

Nova ljestvica osmišljena je tako da će nekoliko proizvoda koji su trenutno na tržištu postići klase “A” i “B”, ostavljajući prostor za razvoj učinkovitije robe. Napredak u energetskoj učinkovitosti u industriji se kretao laganom brzinom. LED moduli – energetski najučinkovitija tehnologija rasvjete za gotovo sve primjene – u posljednjih nekoliko desetljeća brzo su se pojavili, s 0% prodanih žarulja 2008. godine na 22% 2015. godine, prema Europskoj komisiji. Proizvodi s najvećom energetskom učinkovitošću koji su sada dostupni vjerojatno će postići samo “C” ili “D”, prema Europskoj komisiji, te će se lampe prethodno označene kao “A ++” smanjiti na “D” klasu. Revidirana oznaka veliko je poboljšanje, dajući kupcima jasnije informacije o tome koliko su proizvodi energetski učinkoviti, izjavila je Europska organizacija potrošača. Hladnjaci, zamrzivači, perilice rublja i perilice posuđa također su ove godine prešli na ljestvicu A-G. Većina proizvoda preći će na novi sustav do 2023. godine, dok grijači i kotlovi neće napraviti skok do 2025. godine.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.