7f85b0314e33507b9dc9d72e023e21e4

Kraj malim bočicama šampona u hotelima? EU uskoro zabranjuje minijaturnu plastičnu ambalažu

GREEN_300_listici_sredina

Nepotrebno gomilanje plastičnog otpada

Nema ništa slađe nego u hotelskoj kupaonici vidjeti poredane higijenske potrepštine u minijaturnim ambalažama koje svaki dan osoblje nadopunjuje novima. Malo tko tada razmišlja o količini stvaranja otpada, no takva ga plastična ambalaža itekako proizvodi. No, Europska unija tome sada staje na kraj te planira uvođenje zabrane za minijaturna plastična pakiranja higijenskih potrepština u hotelima, kao i jednokratna pakiranja u restoranima i trgovinama.

Svatko tko je bar jednom boravio u hotelu nije mogao odoljeti malim bočicama šampona, gelova za tuširanje, sapuna i mnogih drugih proizvoda koje se nalazi u kupaonicama i koje vam osoblje hotela svaki dan donosi novo u sobu. Dani provedeni u takvim smještajima uskoro bi mogli postati samo sjećanja jer bi EU uskoro mogla zabraniti minijaturne hotelske toaletne potrepštine, ali i jednokratne posude za hranu u borbi protiv rasipne ambalaže.

Prijedlog je dio Europskog zelenog dogovora, plana za cijelu EU da se dosegne neto nula do 2050. godine, odvoji gospodarski rast od korištenja resursa i promiče kružno gospodarstvo. U Europi svaka osoba u prosjeku godišnje proizvede gotovo 180 kilograma ambalažnog otpada, a ona je jedan od glavnih krivaca, jer čini 40 posto plastike i 50 posto papira koji se koriste u EU.

Ako se nešto ne poduzme, količina plastičnog ambalažnog otpada mogla bi porasti za 46 posto do 2030. godine, prema Europskoj komisiji. Predložena revizija zakonodavstva EU-a o ambalažnom otpadu ima za cilj učiniti svu ambalažu višekratnom ili recikliranom do 2030. Također, za cilj ima riješiti se nepotrebne ambalaže, podržati recikliranje i razjasniti odgovarajuću upotrebu i odlaganje biorazgradive plastike.

Prema novom zakonu, određeni oblici nepotrebne ambalaže bili bi zabranjeni, uključujući jednokratnu ambalažu za hranu i piće kada se konzumiraju u restoranima i kafićima, jednokratnu ambalažu za voće i povrće te minijaturne bočice od šampona i drugu minijaturnu ambalažu u hotelima. Potrošači bi također dobili mogućnost višekratne ambalaže u restoranima i kafićima određene veličine. Do 2030. predložene mjere smanjile bi emisije stakleničkih plinova iz pakiranja za gotovo trećinu, što je smanjenje jednako godišnjim emisijama Hrvatske. Potrošnja vode smanjila bi se za 1,1 milijun m3. Prijedlog o ambalažnom otpadu trenutno razmatraju Europski parlament i Vijeće.

PHOTOS BY: Pinterest, Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.