kristina-flour-BcjdbyKWquw-unsplash

Konačno znanstveno dokazano: Ljudi stvarno mogu čuti tišinu!

GREEN_300_listici_sredina

Proveli sedam eksperimenata s 1000 ispitanika

Istraživači tvrde da mi doista čujemo tu tišinu, a ne samo zaključujemo da je tu.

Još od Aristotelovog vremena brojni znanstvenici iz različitih područja raspravljaju o tome može li se čuti tišina. No, nova serija eksperimenata istraživača sa Sveučilišta Johns Hopkins u SAD-u možda je upravo riješila ovu dilemu.

U istraživanju su koristili dobro poznati trik pod nazivom “iluzija jedan je više“, koji zavarava mozgove slušatelja da misle da su dva diskretna zvuka kraća od jednog zvuka, iako je u stvarnosti ukupno vrijeme isto.

Zamijenivši zvukove tišinom, tim je otkrio da iluzija još uvijek funkcionira. Možete ga sami isprobati. Jedna kontinuirana tišina percipira se kao duža od dvije odvojene tišine, unatoč tome što zapravo ukupno traju jednako.

“Tišina, kakva god bila, nije zvuk – to je odsutnost zvuka”, kaže Rui Zhe Goh, student diplomskog studija filozofije i psihologije sa Sveučilišta Johns Hopkins. “Iznenađujuće, ono što naš rad sugerira jest da ništa nije nešto što možete čuti“, dodao je, a prenosi Science Alert.

Istraživači tvrde da, budući da reagiramo na tišinu na isti način kao i na zvuk u ovim trikovima, mi doista čujemo tu tišinu – a ne samo zaključujemo da je tu.

Kako su ‘izmjerili tišinu’?

U sedam eksperimenata sudjelovalo je ukupno 1000 sudionika. Osim iluzije jedan je više, provedeni su i drugi slični testovi, koji su pokrivali djelomičnu tišinu, kao i tišinu koja “dolazi“ iz različitih udaljenosti.

Eksperiment može li se čuti tišinu

Naime, pozadinska buka poput užurbanih restorana i željezničkih postaja korištena je kao okvir tišine za neke eksperimente, dok su za druge postojale razlike u tonovima.
Tijekom svih pokusa učinci su bili isti: ispitanici su tišinu percipirali na isti način kao zvuk.

Tišina (ni)je iluzija?

“Vrste iluzija i efekata koji izgledaju kao da su jedinstveni za slušnu obradu zvuka, također ih dobivamo s tišinom, što sugerira da doista čujemo i odsutnost zvuka”, kaže Ian Phillips, filozof i psiholog na John Hopkinsu Sveučilištu.

Mnoge studije sada pokazuju da tišina može biti važna u opažanju zvukova – poput načina na koji ostavljamo pauze između riječi – ali do ove točke nije bilo čvrstih eksperimentalnih dokaza da sama tišina može poslužiti kao podražaj koji mozak čuje.

 

 

PHOTOS BY: Unsplash, Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.