ab7deaefe23441586349893d5250cd2c

Kompostiranje je moguće i u svega par kvadrata. Kako? Naučite na ovoj radionici

GREEN_300_listici_sredina

GREEN.HR

Pravilno zbrinjavanje organskog otpada

Prvu subotu u listopadu naučite kako pravilno zbrinjavati organski otpad i to u sklopu Greencajt festivala koji dovodi vrtlaricu Andreju Čoh. U trosatnoj pokaznoj radionici naučit ćete kako kompostirati u kući ili pak balkonu svoga stana.

Jeste li znali da je kompostiranje najstariji oblik recikliranja otpada? Organski otpad čini preko 30 posto ukupnog otpada u kućanstvu, stoga, izdvajanjem organskog otpada štedimo deponijski prostor i ne onečišćujemo bespotrebno okoliš. Neadekvatnim zbrinjavanjem zelenog otpada se potiču procesi truljenja što dovodi do stvaranja neugodnih mirisa. Također, paljenjem zelenog otpada stvara se dvostruka šteta, a to je da se uzaludno troši kisik i onemogućuje povratak hranjivih tvari u tlu. S druge pak strane, pravilnim kompostiranjem, iz organskog otpada nastaju vrijedne organske tvari koje poboljšavaju strukturu tla, pomažu zadržavanju vlage, tlo čine prozračnijim, povećavaju mikrobiološku aktivnost tla, obogaćuju ga hranjivim sastojcima te povećavaju otpornost biljaka na nametnike i bolesti.

I dok je kod nekih to već ustaljena metoda recikliranja kora od voća, povrća, ostataka od ručka, drugi se tek upoznavaju s ovakvom vrstom zbrinjavanja otpada. Mnogi koji ili žive na selu ili im tamo žive bake i djedovi, znaju da na vrtu ili u nekom kutku dvorišta postoji mjesto za kompostiranje. U gradu, posebice u stanovima je to nešto drugačija priča, no na sreću, posljednjih godina pojavile su se na tržištu specijalizirane trgovine s posudama za skladištenje organskog otpada pa je znatno lakše takvu vrstu otpada držati na balkonima.

No, imamo li sva potrebna znanja za napraviti svoj mali kompost? Što nastupa nakon odvajanja bio-otpada u posebnu kantu? Možemo li kompostirati sami? Na sva ova pitanja odgovore ima urbana vrtlarica Andreja Čoh koja u sklopu Greencajt festivala dolazi održati radionicu u Rougemarin park u subotu, 2.10. od 14:00 do 17:00 sati. Prijaviti se mogu svi zainteresirani koji će kroz Andrejinu pokaznu radionicu dobiti sva znanja kako kompostirati u kući ili na balkonu. Radionica je za sve polaznike besplatna.

Prijaviti se radionicu kompostiranja možete ovdje.

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.