clear-bulb-beside-white-notepad-on-white-surface-1252814

Koliko zaista štedite s pametnom rasvjetom?

GREEN_300_listici_sredina

Izaberite moderno dizajniranu rasvjetu i garantirane uštede.

Pametna rasvjeta, uz iznimne uštede energije, nudi i elegantna i moderna dizajnerska rješenja. Učinite svoj dom štedljivim i modernim.

Stanovanje budućnosti po mnogima podrazumijeva niz održivih dizajnerskih i arhitektonskih rješenja zahvaljujući kojima je pametna kuća ili stan postao simbol odgovornog, modernog i promišljenog načina stanovanja. Pametne kuće nisu samo funkcionalne ekonomičnije i samodostatnije od drugih, one su nerijetko i estetski odnosno dizajnom prilagođene okolini, potrebama vlasnika i ukućana, a ugodnost i kvalitetu života stavljaju na prvo mjesto. Jedna od ključnih značajki za estetiku i ugođaj svakog doma bez premca je rasvjeta. Bez obzira na arhitekturu, dizajn, uređenje interijera i namještaj, odabir rasvjete može biti presudan te upravo zbog toga zahtijeva poseban dizajnerski pristup.

Pametna kućna rasvjeta tehnološki je možda najnapredniji sustav svakog doma jer zahtijeva bežičnu kontrolu putem wifi veze, pojedinačnu prilagodbu svih rasvjetnih tijela te mogućnost automatizacije i daljinskog upravljanja. Sustavi pametne rasvjete danas su toliko razvijeni da gotovo uopće više ne trebate prekidače na zidu jer sva kontrola i upravljanje ide preko aplikacija.

No, čak i ako imate klasičnu rasvjetu u svom stanu, to ne znači da ju ne možete učiniti pametnom i štedljivom. Najlakše je to učiniti pametnim odabirom žarulja. Donedavno, gotovo sva su kućanstva koristila klasične žarulje sa žarnom niti. Jedina alternativa bile su štedne žarulje no, one su zbog znatno veće cijene, specifičnog dizajna i ograničenja po pitanju snage, jako često bila neprihvatljiva jer se nisu mogla koristiti u svim rasvjetnim tijelima. Ipak, posljednjih nekoliko godina svjedočimo velikom rastu popularnosti LED žarulja odnosno LED rasvjete. I sasvim opravdano, jer su uštede na potrošnji energije znatno veće od ušteda koje ćete zabilježiti korištenjem štednih žarulja. A evo i računice.

Godišnja potrošnja električne enerije klasične žarulje je 110 kuna, dok je godišnja potrošna LED žarulje 29 kuna. Ušteda u potrošnji električne energije iznosi 81 kunu što znači da se ulaganje u startno skuplju LED žarulju isplati za otprilike 7 mjeseci. Računica je neupitna, a ako uzmete u obzir da s manjom potrošnjom energije manje štetite okoline, s tim da je životni vijek LED žarulja duži te je i količina otpada smanjena.

Brandovi koji se bave proizvodnjom rasvjetnih tijela, razvili su cijeli niz dizajnerskih rješenja s LED rasvjetom, a unatoč predrasudi da je LED rasvjeta hladna, postoji cijeli raspon od hladnog bijelog do toplih tonova LED rasvjete. Održivost i uštede kad je u pitanju rasvjeta dolaze stilski dotjerani do savršenstva.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.