kous9-studio-mlPJCNBO7X4-unsplash

Koliko kava šteti okolišu i koja je najprihvatljivija? Donosimo odgovore

GREEN_300_listici_sredina

Pokazuje nova studija

Nove studije kanadskog Sveučilišta pokazale su da kapsule za kavu nisu toliko štetne za okoliš kako se ranije mislilo. Ipak, upozoravaju da berba i proizvodni proces čini 40 do 80 posto emisija, jer uzgoj kave koristi intenzivno navodnjavanje, gnojidbu, kao i upotrebu pesticida.

Kapsule za kavu često imaju reputaciju da nisu ekološki prihvatljive jer ih je teško reciklirati, ali novo istraživanje Sveučilišta Quebec u Kanadi sugerira da kapsule možda i nisu tako loše u usporedbi s tradicionalnim aparatima za kavu. Istraživanje daje novi uvid u utjecaj najpopularnijeg pića na svijetu na klimu i klimatske promjene. Znanstvenici su procijenili da se dnevno u svijetu popije dvije milijarde šalica kave, dok prosječni Amerikanac dnevno popije čak tri šalice kave.

Iako je tržišna vrijednost kapsula za kavu porasla za 24 posto od 2021. do 2022. godine, obožavatelji kave i dalje su bili skeptični oko njih. Njemački grad Hamburg čak je otišao toliko daleko da je zabranio njihovu upotrebu u državnim zgradama 2016. godine!

Ova nova studija otkrila je da tradicionalna filtrirana kava zapravo proizvede najviše ugljičnog dioksida, zato što je količina mljevene kave koja je potrebna za pripremu šalice kave veća, kao i energija koja je potrebna za zagrijavanje vode i održavanje kave toplom.

Najbolja je instant kava 

Na drugom su mjestu kave napravljene uz pomoć tzv. francuske preše, također zbog količine kave koja je potrebna za pripremu jedne šalice ovog napitka. Na trećem su mjestu, pak, kapsule za kavu. Količina kave unutar svake kapsule je kontrolirana, što sprječava prekomjernu konzumaciju – kapsula štedi između 11 do 13 grama kave, pokazalo je istraživanje.

Instant kava je ekološki najprihvatljiviji način za pripremu ovog napitka jer koristi manje kave, a kuhalo za vodu troši manje energije od tradicionalnog aparata za kavu. Ipak, bez obzira na metodu kojom se kava priprema, berba i sami proizvodni proces čini 40 do 80 posto emisija, jer uzgoj kave koristi intenzivno navodnjavanje, gnojidbu, kao i upotrebu pesticida.

“Ne mislim da su kapsule čudesno rješenje, ali to je dobar primjer koji ilustrira naše predrasude”, za BBC je rekao Luciano Rodrigues Viana, jedan od autora studije.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.