Ima i drugih pernatih životinja

Kokingrad je simpatična turistička priča i odličan poziv na izlet s djecom

GREEN_300_listici_sredina

Jeste li znali da u Hrvatskoj postoji Kokingrad?

Turistička ponuda Baranje iznimno je bogata, ne samo u hrani i piću već i raznim drugim sadržajima. Kušaone vina, Kopački rit, popularni Tikveš i Zlatna greda - Baranja nudi svašta no na tome nije stala.
U Baranji je izgrađen Kokingrad! Ima komunalnu strukturu, hotel, kapelicu, kafić...

Taman kada ste pomislili da ste vidjeli sve u životu – mi vam kažemo da niste, jer Kokingrad je ono što još morate vidjeti! Barem na jednodnevnom izletu s obitelji!

Kokingrad ili preciznije rečeno grad za kokoške i pijetlove izgrađen je Baranji, a njegov izgled očarat će vas na prvu. U selu Karanac živi obitelj Balaš koja ima svoje seljačko domaćinstvo Bakine čarolije. Tipičan život na selu odlučili su približiti i drugima, a kako se ljudi iz grada najčešće zanimaju za domaće životinje, ova je obitelj napravila Kokingrad.

To je maleni gradić u kojem žive pernate životinje, a moderna arhitektura s daškom prošlosti životinjama je osigurala prilagođenu komunalnu infrastrukturu. Tu su ulice i putevi od cigli, imaju solarnu uličnu rasvjetu, ali i kafić Koko bar u kojem životinje jedu i piju.

Kokingrad ima i svoj hotel međunarodnog karaktera. Naime, u njemu borave različite vrste koka iz cijelog svijeta pa tako osim hrvatica, tu ima američkih brama koka, golovratih koka, minorki… Kako kokicama ne bi bilo dosadno, u hotel su im stigle i japanske i ruanske patke ali i nilske guske. Svi oni uživaju uz zvonik koji se oglašava svaki puta kada treba jesti ali i kada treba spavati. Dakako, koke ne mare puno za isti jer one imaju svoj ritam.

“Uz jeftinu struju, danas je važna i sigurnost pa smo im izgradili i security kućicu s krovnim prozorom. Tu živi labrador Bobi čiji je zadatak da čuva Kokingrad. Imamo i utvrdu u kojoj živi fazan sa svojom prijateljicom s kojom je u izvanbračnoj zajednici, a tu je i kapelica u koju smo smjestili minorke, to su koke koje još nemaju mužjaka. Ali ni to nije sve! Imamo i golubinji sokak kojeg čini gugu palača na dva kata, u kojem žive dva para golubova paunova, te svratište koje je zapravo mala kućica u koju navraćaju vrapčići i druge male vrste kako bi se prehranili”, govori obitelj Balaš koju čine Sreto i Nikola, ali i gospođa Gordana koja pazi da svako pero bude na svojem mjestu.

Kokingrad je ukrašen brojnim detaljima, a toliko je lijep i praktičan da u njega rado svraćaju i druge pernate životinje. Sve je izgrađeno u voćnjaku ove obitelji, a osim što sve lijepo izgleda, praktično je jer obitelji Balaš svaki dan daje koje jaje više. Ova vesela baranjska obitelj turizmom se bavi više od deset godina, a kako su im gosti često pokazivali interes za životinjama, tako se i rodila ideja za Kokingrad. Izgradnja ovog novog grada na mapi Hrvatske trajalo je tri godine, a sve je rađeno ručno i detaljno.

Kokingrad čini dvadesetak kokoši s pijetlovima, tu je devet pataka, dvije guske, šest golubova i dva fazana, no kada za ovo čuju koke diljem svijeta – nema sumnje da će već uskoro biti i novih vrsta.

PHOTOS BY: Tatjana Trtanj / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.