xianyu-hao-betJpW6fuoY-unsplash

Koji su najčešći uzroci zagađenja vode?

GREEN_300_listici_sredina

Blago kojeg uzimamo "zdravo za gotovo"

Voda je bitna za život. Ne treba previše objašnjavati zašto. Ipak, onečišćenje vode jedna je od najozbiljnijih ekoloških prijetnji s kojima se danas susrećemo.

Zagađenje se događa kada otrovne tvari uđu u jezera, rijeke, i oceane. One se otapaju u njima, ležeći u vodi ili taložeći se na koritu. Sve to pogoršava kvalitetu vode. Ne samo da to uzrokuje katastrofu za vodene ekosustave već i puno više od toga. Onečišćene tvari također prodiru i dolaze do podzemne vode, koja bi u našim kućanstvima mogla završiti kao kontaminirana voda koju koristimo u svakodnevnim aktivnostima, uključujući i onu za piće. Britanski pjesnik W.H. Auden je napisao: “Tisuće su živjele bez ljubavi, a nitko bez vode.” Ipak, iako svi znamo da je voda presudna za život, svejedno ju zagađujemo. Činjenica je da je sve u prirodi povezano, a nerijetko to zaboravljamo. Onečišćena voda jedan je od boljih pokazatelja i koliko.

"Tisuće su živjele bez ljubavi, a nitko bez vode." - W. H. Auden

Ono može biti uzrokovano na više načina, a jedan od najčešćih je gradska kanalizacija i ispuštanje industrijskog otpada. Neizravni izvori onečišćenja vode uključuju onečišćivače koji u vodoopskrbu ulaze iz tla ili sustava podzemnih voda i iz atmosfere kroz kišu. Tla i podzemne vode sadrže ostatke poljoprivrednih praksi, a također se nepropisno odlaže i industrijski otpad. Sve to truje vodu koja nam je toliko važna i nužna za život.

Onečišćene tvari mogu biti različitih vrsta: organske, anorganske, radioaktivne i tako dalje. Zapravo, popis mogućih onečišćenja vode je prevelik da bi stao u jedan članak.


Čak 2,4 milijarde ljudi živi bez ikakvog oblika vodoopskrbe. Kanalizacije u zemljama u razvoju predstavljaju opasan problem jer čak 90% njih ispušta se izravno u mora, oceane i rijeke. Procjenjuje se da je smanjenje otprilike trećine globalne biološke raznolikosti posljedica degradacije slatkovodnih ekosustava uglavnom zbog onečišćenja resursa i vodenih ekosustava. Toliko je alarmantnih činjenica o kvaliteti vode zbog kojih je još žalosnije što svaku čašu tog blagotvornog napitka uzimamo zdravo za gotovo.


Lako je odgovornost prebacivati na tvrtke i razne industrije, ali svi smo donekle odgovorni za današnji problem zagađenja. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih načina na koje možete spriječiti njezino onečišćenje ili barem ograničiti svoj doprinos tom rastućem problemu:

  • Smanjite potrošnju plastike, koristite ju više puta ili reciklirajte.
  • Pravilno odložite kemijska sredstva za čišćenje, ulja i nerazgradive predmete kako ne bi završili u odvodu.
  • Održavajte svoj automobil tako da ne curi ulje, antifriz ili rashladna tekućina.
  • Ako imate dvorište ili vrt, razmislite o uređenju koje smanjuje otjecanje vode i izbjegavajte primjenu pesticida i herbicida.
  • Ako imate psa, pokupite njegov izmet.

Čista voda je bitna i nezamjenjiva. Ako želimo da se naša djeca i unuci bezbrižno igraju uz morsku obalu pri zalasku sunca ili piju vodu iz slavine bez ikakve opasnosti, onda je vrijeme da djelujemo. Vrijeme je da se obvežemo otpad držati što dalje od naših voda.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.