02

Ključni metal koji napaja industriju baterija u Europskoj Uniji

GREEN_300_listici_sredina

M.B.

Održiva kružna ekonomija

Olovne baterije igraju vitalnu ulogu u našem svakodnevnom životu, ali i u brojnim važnim industrijama. Ove baterije predstavljaju primjer kružne ekonomije na djelu jer se u Europskoj uniji svake godine reciklira milijun tona olovnih baterija.

U udaljenoj istraživačkoj stanici na Antarktiku, europski znanstvenici predvode istragu utjecaja klimatskih promjena. Njihov je rad presudan za razumijevanje uzroka globalnog zatopljenja i onoga što nacije moraju učiniti zajedno kako bi, doslovno, spasile planet. Njihov osnovni rad oslanja se na olovne baterije proizvedene u EU koje napajaju specijalnu opremu, laboratorije i smještaj u ovom ekstremnom okruženju. U Europi, olovne baterije i dalje igraju vitalnu ulogu u našem svakodnevnom životu – od prijevoza do telekoma i zdravstvene zaštite. Podloga za ovaj ključni izvor energije je potpuno održiva kružna ekonomija EU-a koja dokazuje pravilo da danas u Europi možete izrađivati ​​i reciklirati baterije od početka do kraja na siguran i održiv način.

Olovo je metal koji se može beskonačno reciklirati bez gubitka performansi. Gotovo 100 posto olovnih baterija prikupljenih u cijeloj EU u potpunosti se reciklira. U prosjeku više od 80 posto nove olovne baterije sastoji se od recikliranog materijala, koji većinom potječe od prikupljenog otpada iz EU-a. Nijedna druga tehnologija baterija trenutno ne zadovoljava ovu razinu održivosti, ali to je uvjet koji Europska komisija želi usvojiti kao dio svoje nove Uredbe EU o baterijama. A vitalni sastojak, olovo, proizvodi se u Europi, uglavnom recikliranjem.

Ovo je kružna ekonomija na djelu. To nije teorija, niti koncept, niti cilj. To se događa upravo ovdje, upravo sada u ogromnim razmjerima – u EU se svake godine reciklira više od milijun tona olovnih baterija. Ogromne količine metala i minerala bit će potrebne za postizanje ambicioznih ciljeva EU-a s niskim udjelom ugljika. Kako se ističe u nedavnom izvješću Međunarodne agencije za energiju, ambiciozni planovi za zeleni rast ozbiljno će opteretiti opskrbu metalima i mineralima, što će učiniti značajnijom sigurnu opskrbu olovom za tehnologije baterija i prijelaz u budućnost s niskim udjelom ugljika.

Mnoge sirovine potječu iz cijelog svijeta gdje je opskrba u najmanju ruku zabrinjavajuća. Suprotno tome, vodeći europski lanac vrijednosti strateški je neovisan. Iako je olovo izuzetno važno za EU kao bitna sirovina za baterije proizvedene u EU-u, ono također ostaje kritični metal u mnogim drugim ključnim proizvodima i strateški važnim industrijama. Primjerice, u avijaciji postoji više od 20 namjena u zrakoplovnoj i svemirskoj industriji gdje su olovne legure ključne za kritične sigurnosne primjene. U zdravstvu, zaštita od zračenja zasnovana na olovu najučinkovitiji je i najodrživiji način zaštite pacijenata i osoblja. U obnovljivim izvorima, olovni kablovi povezuju vjetroelektrane s električnom mrežom. U recikliranju, olovo je ključno za postupak recikliranja niza drugih metala, uključujući kositar, srebro i zlato, te kritične sirovine poput platine, bizmuta i galija.

Nastojanje za postizanjem budućnosti s niskim udjelom ugljika i pretvaranjem naših gospodarstava u moćnike zelenog rasta zahtijeva novo razmišljanje o tome kako EU nabavlja svoje sirovine i zadržava vrijednost za buduće generacije. Međutim, jednako je važno prepoznati ključnu ulogu koju etablirane industrije već igraju u postizanju ovih ambicija, poput strateški autonomne industrije olova koja uspješno napaja kružno gospodarstvo baterijama.

Izvor: www.euractiv.com

PHOTOS BY: FreePik, Pinterest, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.