247703574_275063081189568_1795322260860244925_n

Klimatski fond Billa Gatesa uložit će 15 milijardi dolara u čiste tehnologije

GREEN_300_listici_sredina

Održiva budućnost

Putem privatno - javnog fonda Breakthrough Energy Catalyst Microsoftov milijarder Bill Gates, planira uložiti do 15 milijardi dolara u projekte čiste tehnologije koje uključuju SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo pa i Europsku uniju.

Breakthrough Energy Catalyst (BEC), privatno-javni fond kojeg podržava Microsoftov milijarder Bill Gates, planira uložiti do 15 milijardi dolara u projekte čiste tehnologije diljem SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije. BEC, fond koji se nalazi unutar šire grupe Breakthrough Energy koju je osnovao Gates 2015. godine do sada je prikupio više od 1,5 milijardi dolara od poduzeća i dobrotvornih organizacija. No, Jonah Goldman, izvršni direktor Breakthrough Energyja, rekao je za strane medije da fond u konačnici planira mobilizirati 10 puta veći iznos, odnosno 15 milijardi dolara. Kako bi rasporedio 15 milijardi dolara, Goldman je dodao da fond planira koristiti inovativne financijske strukture i ugovore o partnerstvu.”Zaista pokušavamo pokazati koji će od tehnoloških puteva biti najučinkovitiji. Mi smo program koji pokazuje kako možemo financirati, proizvoditi i kupovati nova rješenja koja će poduprijeti niskougljično gospodarstvo”, istaknuo je tamošnjim medijima.

Kako su naveli, BEC će se u početku usredotočiti na izravno hvatanje zraka, zeleni vodik, dugotrajno skladištenje energije i održivo zrakoplovno gorivo. Fond, koji planira ulagati u velike projekte koji inače ne bi bili financijski održivi, ​​davat će filantropske donacije, ulaganja u dionički kapital na podtržištima i ugovore o otkupu proizvoda. BEC je u rujnu prošle godine objavio da je osigurao ulaganja od Microsofta, BlackRocka, General Motorsa, American Airlinesa, Boston Consulting Group, Bank of America i ArcelorMittala. Također je dobio i potporu od Ministarstva energetike SAD-a i izvršnog ogranka EU-a, Europske komisije.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.