pexels-francesco-ungaro-4322027

Kina gradi revolucionarni grad u šumi

GREEN_300_listici_sredina

Imat će oko 30.000 stanovnika koji će živjeti među više od milijun biljaka

Kad se govori o Kini, jedna od prvih stvari koja se spomene jest i problem onečišćenosti zraka. Radi se o zemlji koja pretendira na sam vrh vodećih svjetskih sila u područjima poput industrije i tehnologije, no takva ambicija često ostavlja posljedice na okoliš.

Zbog velikih problema sa zagađenjem zraka, ali i željom za stalnim tehnološkim napretkom, Kina se upustila u projekt potpuno ekološkog i samoodrživog grada. 2017. godine tako je svijetom odjeknula vijest o revolucionarnoj gradnji grada u šumi, neviđenog koncepta koji bi mogao spasiti Kineze.

Budući da se u velikim kineskim gradovima gotovo ne može disati zbog velike količine smoga, nešto se moralo poduzeti, a projekt “Forest City” koji je nastao upravo iz tog razloga, pomalo se bliži svom kraju. Prema projektu kojeg su radili dizajneri iz studija Stefano Boeri Architetti, ovaj bi potencijalno revolucionarni grad mogao bi završiti iduće godine.

Grad Liuzhou tako bi uskoro mogao postati prvi u potpunosti ekološki grad koji funkcionira po načelu samoodrživosti. Grad se nalazi uz rijeku te se prostire na površini većoj od 175 hektara. Imat će oko 30.000 stanovnika koji će živjeti među više od milijun biljaka i 40.000 stabala, koji će pak moći apsorbirati preko 10.000 tona ugljičnog dioksida.

Nadalje, stambene i poslovne zgrade, javni prostori, škole i bolnice bit će opremljeni visokoučinkovitim krovnim solarnim pločama. U osnovi, sam šumski grad bit će samodostatan u smislu proizvodnje i potrošnje energije i poboljšanja kvalitete zraka. Također će smanjiti prosječnu temperaturu urbanog toplinskog otoka i povećati biološku raznolikost živih vrsta. Dizajn je usmjeren na privlačenje raznih ptica, insekata, malih životinja koje naseljavaju okolna područja. Što se tiče povezanosti, šumski grad bit će povezan s gradskim središtem Liuzhou visoko učinkovitom željezničkom infrastrukturom. Također će se izgraditi cestovna mreža koja će biti namijenjena samo električnim automobilima.

 

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.