pexels-monstera-6621432 (1)

Kava sa zrnom soli: Ovaj začin može biti alternativa šećeru

GREEN_300_listici_sredina

Iako nama zvuči bizarno, soljenje kave raširena je pojava

Sol generalno smanjuje gorčinu hrane i napitaka, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih je ona jedan od najraširenijih začina u svijetu. A smanjenje gorkoga dozvoljava da drugi okusi, kao što su slatko i umami, dođu do većeg izražaja.

Umjesto šećera, zaslađivača mlijeka ili šlaga, sve više ljudi u svoju kavu stavlja ni više ni manje nego – sol.

Koliko god nam to na prvu zvučalo bizarno, cijela stvar zapravo ima smisla, pa čak i znanstveno uporište.

Naime, nešto soli u kavi iznimno je efikasan način da se smanji gorčina ovog omiljenog napitka, ali i da se pojačaju ostali okusi koje šećer i drugi aditivi reduciraju, piše Science Alert.

Sol generalno smanjuje gorčinu hrane i napitaka, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih je ona jedan od najraširenijih začina u svijetu. A smanjenje gorkoga dozvoljava da drugi okusi, kao što su slatko i umami, dođu do većeg izražaja.

Odnosi okusa

Kako funkcionira cijela stvar?

Iako smo o njoj učili u školi, teorija po kojoj je određeni dio jezika zadužen za recepciju samo jednoga okusa je davno opovrgnuta, odnosno ustanovljeno je da razlike u receptorima ovisno o tome gdje su oni locirani postoje, ali su zanemarive. Na tragu toga, istraživanja su pokazala da receptori koji su osjetljivi na slano maskiraju gorčinu, dok stvar u obrnutom smjeru ne funkcionira na isti način.

Doduše, barem ne kada govorimo o malim količinama tvari toga okusa – istraživanja su pokazala kako gorčina i kiselost reduciraju slano u slučajevima kada se u organizam unesu velike količine soli. To je jedan od obrambenih mehanizama koji počivaju na tome da se radi o kombinacijama koje nikako nisu ukusne, ali i na tome da unošenje previše soli u organizam može biti opasno.

Ali malo nje dobro dođe pa čak i u espressu ili latteu.

Recimo, u Vijetnamu je to uobičajena pojava, a slična tradicija postoji i nešto bliže nama, u Švedskoj. Oni, doduše, ne stavljaju čistu sol u kavu, ali uz nju, recimo, jedu iznimno slani sir.

Stoljećima slana kava

Zanimljivo je da se kava sa zrnom soli pila i u II. svjetskom ratu, no to je bilo tako zbog toga što desalinizatori koje su koristili vojnici često nisu bili posve efikasni. Kroz povijest su i brojne kulture koje žive na obali ili otocima radile svoju kavu s morskom vodom upravo iz razloga što su zaključili da joj je okus tako bolji. Zasoljeni napitak nerijetko je bio svakodnevica i mornarima.

Čak i u Turskoj, zemlji kojoj je kava jedan od zaštitnih znakova, postoje određeni rituali povezani s njezinim soljenjem. Konkretno, tamo je pred svadbu tradicija da mlada priprema blago posoljenu kavu za svojeg budućeg muža i njegovu obitelj. Ako mladoženja popije cijelu šalicu odjednom – svadba se nastavlja.

U svakom slučaju, radi se o neobičnoj kombinaciji koju vrijedi probati ako ste voljni eksperimentirati i ako mislite da bi vašem organizmu više odgovarao prstohvat soli nego žličica šećera.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.