Društveno odgovorno poslovanje postaje sve značajniji dio poslovnih strategija kompanija koje žele doprinijeti zajednici u kojoj djeluju. Kroz različite inicijative, tvrtke ne samo što odgovorno upravljaju svojim resursima već i aktivno sudjeluju u poboljšanju kvalitete života ugroženih skupina. Kaufland, jedan od vodećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, kontinuirano pokazuje svoju predanost ulaganju u lokalnu zajednicu u kojoj posluje kroz projekte koji promiču obrazovanje, osnaživanje i integraciju u društvo.
Jedan od takvih projekata je i Kaufland škola kuhanja, koja u suradnji s centrima za skrb o mladima pruža priliku djeci i mladim osobama bez roditeljske skrbi da steknu ključne životne vještine, uključujući pripremu zdravih obroka.
Zašto baš škola kuhanja?
Dok djeca koja odrastaju u obiteljima prirodno uče vještine poput kuhanja i pospremanja kroz svakodnevne životne situacije, ona koja žive u centrima za nezbrinutu djecu često nemaju takve prilike. Uglavnom ne sudjeluju u procesu pripreme hrane niti usvajaju vještine koje su potrebne u kasnijem životu. Iako se u posljednjih nekoliko godina u centrima nastoji ublažiti taj nedostatak, omogućujući djeci da pripremaju jednostavnije obroke uz pomoć odgajatelja, to još uvijek nije dovoljno da budu spremni za samostalan i odgovoran život.
Kaufland je prepoznao važnost pružanja jednakih mogućnosti i pokrenuo Kaufland školu kuhanja, a prvi ciklus od šest praktičnih kulinarskih radionica organiziran je za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz Dječjeg doma Zagreb. Ove su se radionice događale tijekom svibnja i lipnja ove godine, a vodili su ih vrhunski stručnjaci iz Veleučilišta Aspira, kao što su chefovi Damir Tomljanović, Gostimir Dragić i Nikša Boban te je posljednju radionicu „zasladila“ poznata zagrebačka slastičarka Ivana Čuljak. Polaznice radionica, 11 djevojčica i djevojaka u dobi od 12 do 17 godina, stekle su vrijedne kulinarske vještine i znanja koja će im trebati u svakodnevnom životu – kako pripremiti meso, tjesteninu, rižota, salate, razne priloge, ali i deserte.
Drugi ciklus škole kuhanja održan je u Splitu
Drugi ciklus Kaufland škole kuhanja u ovoj godini održan je u Splitu, i to u suradnji s Centrom za pružanje usluga u zajednici Maestral koji između ostalog brine o djeci i mlađim punoljetnim osobama bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi. Naime, 15-ak korisnika centra od 12 do 18 godina kroz čak šest interaktivnih radionica tijekom listopada i studenog steklo je praktična znanja o pripremi obroka i drugim kulinarskim trikovima koji su im često nedostupni u njihovoj svakodnevici.
Na prvoj radionici polaznike je u svijet kulinarstva uveo pobjednik MasterChefa Ivan Temšić koji ih je svojim iskustvom inspirirao da u kuhanju pronađu ne samo vještinu, nego i kreativnost i strast. Kroz naredne radionice mlade iz Centra vodio je chef Nikša Boban koji im je pomogao da ovladaju osnovnim tehnikama pripreme hrane, upoznaju se s važnosti korištenja lokalnih i svježih namirnica te razviju osjećaj samopouzdanja u kuhinji, što će im zasigurno koristiti u samostalnom životu koji je pred njima.
Ciklus radionica zatvorila je Andrea Cukrov približivši polaznicima svijet slastica i deserata, čime je doslovno kao šećer na kraju ovogodišnji program Kaufland škole kuhanja uspješno završen.
„Ponosni smo na to što su naša djeca imala priliku sudjelovati u Kaufland školi kuhanja i steći osnovne kulinarske vještine. Za mlade koji odrastaju bez odgovarajuće roditeljske skrbi, ovakve aktivnosti nisu samo prilika za učenje, već i jačanje neovisnosti. Zahvaljujemo Kauflandu i svim chefovima koji su svoje znanje i vrijeme nesebično podijelili s našim korisnicima i osigurali im tako jedno vrijedno i inspirativno iskustvo“, istaknula je Jelena Burazin, ravnateljica Centra Maestral.
Svim polaznicima Kaufland je uručio i certifikate kao potvrdu sudjelovanja u radionicama koje su za cilj imale omogućiti djeci i mladima pristup osnovnim životnim vještinama i približiti im osjećaj pripadnosti i sigurnosti u svakodnevnim aktivnostima. Time je Kaufland podržao njihovu integraciju i osnaživanje na početku putovanja zvano samostalnost i odgovornost.