benjamin-l-jones-39SlEAlZEq8-unsplash

Poznati trgovački lanac u velikoj akciji spašava ‘morska pluća’ na Kornatima

GREEN_300_listici_sredina

Vrlo važna akcija

Pri tome, bove nisu postavljene uobičajenim načinom – vezanjem na betonske blokove, već metodom bušenja stjenovitog dna i postavljenjem tzv. sidra koje ostaje ukopano u bušotini bez značajnijeg oštećenja morskog dna.

Kako bi doprinijeli smanjenju negativnog utjecaja divljeg sidrenja na livade posidonije, u suradnji s Javnom ustanovom Nacionalni park Kornati, Kaufland je odlučio drugu godinu zaredom postaviti deset ekološki prihvatljivih bova za sidrenje!

Naime, posidonija (lat. Posidonia Oceanica), ujedno znana kao morska pluća, endemska je vrsta Sredozemnog mora. Ova, svima poznata, morska trava ključna je za održavanje trenutne temperature u svijetu i suočavanje s klimatskim promjenama.

Cilj je podići svijest 

Međutim, posidonija je ozbiljno ugrožena, s jedne strane iznimno je osjetljiva na zagađenje mora i rast temperature, a s druge strane – pod stalnim je udarom ribarskih mreža i slobodnog sidrenja. U tom se smislu Kaufland aktivirao još prošle godine i kako bi spriječio daljnje uništavanje livada posidonije u Jadranskom moru, ostvario je suradnju s Javnom ustanovom Nacionalni park Kornati te postavio do sad 20 ekološki prihvatljivih bova za sidrenje.

Kaufland spašava morska pluća na Kornatima

Važno je naglasiti da bove nisu postavljene uobičajenim načinom – vezanjem na betonske blokove, već metodom bušenja stjenovitog dna i postavljenjem tzv. sidra koje ostaje ukopano u bušotini bez značajnijeg oštećenja morskog dna.

“I ove godine aktivni smo u zaštiti posidonije, a cilj nam je podići svijest o njenoj važnosti kako bi se očuvao naš najvrjedniji resurs – Jadransko more. Osim toga, posidonija je ključna u smanjivanju emisija CO₂ što je dio sveobuhvatne strategije Kauflanda za zaštitu klime i okoliša“, poručila je Marija Franić, voditeljica Korporativnih komunikacija u Kauflandu.

PHOTOS BY: press, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.