Kako je Kastav postao prvi hrvatski smart grad?

GREEN_300_listici_sredina

Veliki planovi za 2022. godinu

Sustav smart gradova usavršile su metropole poput Dubaija, Singapura, Kopenhagena i sličnih, no i Kastav se ozbiljno približava tom elitnom savezu sa svojim pametnim sustavom gospodarenja gradom

Globalni razvitak smart gradova započeo je prije više od desetljeća, a Hrvatska se razvitkom gospodarstva i otvorenosti prema Europskoj uniji priključila tom trendu. Još 2017. godine grad Kastav je započeo strategiju razvoja pametnog grada, dok bi se do kraja 2022. godine plan trebao u potpunosti provesti. U Izradi Strategije Kastva kao pametnog grada 2017.-2022. sudjelovalo je preko 300 stanovnika i on bi obuhvaćao kompleksnu strukturu. Jedan od ključnih dijelova provođenja strategije svakako je KastApp.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kvajo (@kvajo.kvajo) on

KastApp će biti aplikacija namijenjena građanima, a koja im omogućuje planiranje i upravljanje gradom, kao i upravljanje prometom, parkingom, uvođenjem sustava mobilne naplate i zdravstveni sustavi za kontrolu i nadzor bolesnika, koji će u istom trenutku biti povezani sa zdravstvenim sustavom i obiteljima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Фотограф Наталія Каблюк (@nata_kabliuk) on

U planu Kastva kao pametnog grada je i potpuni nadzor nad mogućim nepredvidljivim situacijama poput požara, ali i jednostavnija kontrola otpada i automatski sustav mjerenja volumena kanti, nadzor gubitka vode u mreži te daljinska kontrola i obračun vodomjera. Sve ovo, bez klasične administracije s papirima. Također, u Kastvu kreće zamjena postojeće ulične rasvjete onom suvremenom, ekološki prihvatljivom, učinkovitijom i štedljivijom. Kastav je idealtip manjeg grada koji provodi smart sustav nadzora i služi kao dobar primjer drugim manjim gradovima koji bi željeli započeti s istom inicijativom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dujme Art (@dujme_art) on

“Razvoj koncepta pametnog grada može se primijeniti na gradove svih veličina. Razvoj prilagođenih, primjenjivih i cjenovno dostupnih pametnih rješenja koja utječu na razvoj manjih gradova, predstavljaju veliki izazov inovativnim tehnološkim tvrtkama i prilika su za inovativni ekosustav kakav želimo stvoriti u našoj regiji. Štoviše, inovativna rješenja pametnih gradova, dokazano je, bolje uspijevaju ako su testirana ili inicijalno primijenjena na razini manjih sredina ili naselja te kasnije skalabilno proširena na veća urbana područja”, istaknuo je ideju Vedran Kružić, ravnatelj Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Primorsko – goranske županije.

PHOTOS BY: PR / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.