Karta čistog zraka: 10 gradova s najboljom kvalitetom zraka u Europi

GREEN_300_listici_sredina

M.B.

Znate koji je grad na prvom mjestu?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Nakon više od godinu dana lockdowna i nošenja maski, porasla je želja za svježim zrakom na otvorenom. Međutim, za urbane stanovnike to je luksuz - osobito kada toplinski valovi pogoršavaju stanje onečišćenja zraka.

Prema Europskoj agenciji za okoliš (EEA), izloženost finim česticama – onečišćivačima zraka koji su glavni uzrok kardiovaskularnih i respiratornih bolesti – dovela je do oko 417.000 preuranjenih smrti diljem kontinenta samo u 2018. godini. EGP je svjestan da onečišćenje zraka nije samo velika prijetnja zdravlju, već i ključni kriterij za život mnogih ljudi. Prošlog je mjeseca pokrenut novi gradski preglednik kvalitete zraka koji građanima omogućuje provjeru kvalitete zraka u kojem žive u posljednje dvije godine.

Gdje Europljani mogu udisati najčišći zrak?

HouseFresh, tvrtka sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja se bavi pregledom pročišćivača zraka za dom, proučila je izvješće švicarskog stručnjaka za kvalitetu zraka IQAir o svjetskom kvalitetu zraka za 2020. godinu i rangirala zemlje i gradove na temelju razine koncentracije finih čestica – ili PM2,5. Mi odbrojavamo top 10 gradova u Europi s najboljom kvalitetom zraka, ali vi možete odabrati bilo koje mjesto i provjeriti njegovu kvalitetu zraka!

10. Šakiai, Litva (5.0 μg/m3)

Ovaj mali grad blizu ruske eksklave Kalinjingrad nalazi se u jednoj od ekološki najčišćih regija Litve i dom je sedam nacionalnih rezervata.

9. Corte, Francuska (4.6 μg/m3)

Smješten u stjenovitim središnjim planinama Korzike, Corte je bio glavni grad otoka kada je nakratko bio neovisan u 18. stoljeću. Ovaj mali seoski grad može se pohvaliti citadelom s početka 15. stoljeća, a odavde možete istražiti prekrasne klisure rijeke Restonice.

8. Neuchatel, Švicarska (4.5 μg/m3)

Ovaj srednjovjekovni koji se nalazi uz istoimeno jezero savršena je početna točka za istraživanje planina Jura.

7. Almeria, Španjolska (4.4 μg/m3)

Andaluzijski grad, poznat kao najsunčaniji u Španjolskoj, okružen je krševitom obalom prekrasnih plaža. Ovdje je zrak čist, ali rijetko hladan danju. Regija ima pustinju koja ju je učinila popularnim mjestom za snimanje vesterna u 60-im i 70-im godinama.

6. Umea, Švedska (4.3 μg/m3)

Najveći grad na sjeveru Švedske također je proglašen najčišćim u Europi zahvaljujući novim EEA-ovim alatom za kvalitetu zraka koji je proučavao razinu onečišćenja finih čestica za 2019. i 2020. godinu. Studentski grad živopisnog kulturnog života, Umea – samo 400 kilometara udaljena od arktičkog kruga – dobra je baza za putnike koji žele vidjeti polarnu svjetlost.

5. Crieff, Škotska & Enniskollen, Sjeverna Irska (4.3 μg/m3)

Osim predivno svježeg zraka, ruralni grad Crieff u Škotskoj odlično je mjesto za upijati ljepote Škotskog visočja. Srednjovjekovni grad Enniskillen također je divno mjesto za udahnuti čist zrak, a poznat je po svom dvorcu i jezerima koja ga okružuju.

4. Fundao, Portugal (4.2 μg/m3)

Ovaj ruralni grad smješten je između dva nacionalna parka – Serra da Estrela i Serra da Malcata. Može se pohvaliti vilama iz 17. stoljeća i prekrasnim voćnjacima trešanja.

3. Vielsalm, Belgija (4.2 μg/m3)

Vielsalm se nalazi u srcu Ardena i tajno je mjesto za ljubitelje prirode u potrazi za mirnim šetnjama po šumi.

2. Bodo, Norveška (3.4 μg/m3)

Norveški grad Bodo, smješten između planina i mora, još je jedno odlično mjesto za pješačenje i promatranje sjevernog svjetla na putu do Lofotskih otoka. Također je proglašen Europskom prijestolnicom kulture 2024.

1.Muonio, Finska (2.8 μg/m3)

Da biste pronašli najčišći zrak u Europi, morate se uputiti u Laponiju. Muonio je okružen finskim nacionalnim parkom Pallas-Yllästunturi. Od listopada do sredine svibnja prava je zimska idila gdje se možete diviti sjevernom svjetlu tijekom sezone Aurora. No, lokalne turističke vlasti kažu da to područje ljeti ima mnogo za ponuditi, od pješačenja do vožnje biciklom, vožnje kanuom ili ribolova pod ponoćnim suncem.

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.