PSX_20210830_175022

Kapsula prirode za vratom: Nakit mladih Čakovčanki osvojit će vas na prvi pogled

GREEN_300_listici_sredina

Kreativnost i moć prirode

One su Laura i Lucija koje se kriju pod nazivom brenda Perpetua Natura. Djevojke izrađuju nakit od onoga što pronađu u prirodi, a osim toga, često tražeći materijal za ogrlice i naušnice u šumi obave i akciju čišćenja jer smeće koje pronađu nimalo ih ne usrećuje.

Zanimljiv komad nakita oduvijek je oduševljavao pripadnice nježnijeg spola, a za njima ništa mnogo ne zaostaju ni muškarci. Priroda je oduvijek bila inspiracija dizajnerima nakita koji su ideje za svoje modele lančića, prstena, naušnica i narukvica crpili upravo iz drveća, različitih cvjetova i drugih šumskih biljaka koje svojom ljepotom vječno očaravaju. Priroda kao muza poslužila je i mladim Čakovčankama Lauri Novak i Luciji Nedeljko koje šumski svijet koriste u svojem nakitu nazvanom Perpetua Natura. “Naš brend je nastao nakon otkrivanja zajedničkih interesa za izradu nekakvih proizvoda, iz kojeg je naposljetku proizašao ovaj “vječni” prirodni nakit. Htjele smo dijelić prirode stvoriti u malenim kapsulama koje bi s drugima podijelile u obliku nakita”, rekle su nam ove kreativke koje su svoj posao započele iz hobija. Njihov je nakit dizajniran od ekološki prihvatljive epoxy smole ukrašen raznim biljkama i cvjetovima u svim bojama. No, nisu samo cvjetovi nit vodilja ovih Međimurki, jer u njihovom nakitu možemo pronaći i kamenčiće, gljive, lanac, čipku i druge materijale.

Njihov proces rada nešto je drugačiji od onog kod klasične izrade nakita. Djevojke najprije moraju u šumu ne bi li pronašle materijale za nove kreacije, a tek onda slijedi rad za stolom.  “Za proizvodnju našeg nakita materijal tražimo izvan kuće, nakon toga ga uvodimo u naše radne prostore. Šuma je bila naše prvo utočiste gdje smo bile sigurne da ćemo pronaći nešto što bi se savršeno uklopilo u samu izradu našeg nakita. Nakon nekog vremena smo shvatile da se mnogo blaga nalazi i na našim dvorištima. Također, neke biljke pronašle smo na starim ruševinama i kamenim utvrdama, pa time naše biljke imaju jedinstvene priče”, otkrivaju prijateljice i kolegice.

Ono što je posebno zanimljivo kod njihovog rada je to što cure imaju  ograničeno vrijeme za branje određene vrste bilja s obzirom na to da se razlikuje kroz sezone i kroz vremenske prilike pa to dodatno ovaj posao čini zabavnim i izazovnim, a proizvodnja jednog lančića može se protezati od dva dana pa sve do jednog tjedna ovisno o sušenju epoxy smole. “Najviše volimo koristiti cvijeće koje je jako sitno i koje možemo pronaći samo ako jako detaljno pretražujemo livade i travnate površine. Naučile smo i ponešto o tome kako biljke reagiraju na prešanje i sušenje, no još o tome moramo mnogo naučiti. Biramo biljke tako da su većinom malene, čvrste, ugodnih boja, i lijepih jedinstvenih tekstura”, opisuju.

U njihovom asportimanu najviše ima lančića i naušnica, a sukladno godišnjem dobu, takav je i model nakita. “Ostalo nam je nešto nakita iz ljetne kolekcije, ali već radimo nakit prilagođen godišnjem dobu jeseni. Polako se već pripremamo za zimu i blagdane, te jedva čekamo izraditi proizvode koji nas podsjećaju na to”, kažu ove zaljubljenice u prirodu koje tijekom traženja materijala za nakit u šumi obave i male akcije čišćenja.“Dolaskom pandemije smo sve češće odlazile u šumu. Počele smo primjećivati mnogo sitnih biljaka pa smo ih uzimale doma kao dekoraciju ili za sušenje za čajeve. Tada nam je sinulo da ih možemo i očuvati prešanjem kako bi ostala njihova boja i ljepota. Iz toga smo došle do ideje da biljke mogu biti izvrstne u nakitu. Nažalost, istovremeno kada smo pronalazile sve te nove biljke, uz njih je u šumama često mnogo smeća. Za ljude kao što smo mi je šuma naš drugi dom, pa je bacanje smeća za nas nezamislivo pa često uz prikupljanje biljaka imamo male akcije čišćenja šuma. Njih ponekad podijelimo na našim društvenim mrežama u nadi da potaknemo i druge na čišćenje i na odgovorno odlaganje smeća”, otkrivaju dizajnerice iz Perpetue Nature čiji je nakit dostupan na Instagramu i Facebooku, a ono što što su nam posebno otkrile da svi zainteresirani za njihov nakit do 12. studenog mogu sudjelovati u njihovoj nagradnoj igri u kojoj mogu osvojiti  jesensku ogrlicu kao stvorenu za ove šarene, prohladne dane.

PHOTOS BY: Perpetua Natura / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.