stella vita5

“Kampica” nove generacije: Mobilna kućica koja je potpuno solarna i ne treba gorivo

GREEN_300_listici_sredina

Stella Lux za osviještena kampiranja

Studenti iz Nizozemske svoje su ideje s papira pretočili u stvarnost u vidu revolucionarne mobilne kućice koja se u potpunosti napaja zahvaljujući solarnim panelima.

Genijalno rješenje za sve avanturiste i ljubitelje prirode i kampiranja stiže iz Eindhovena u Nizozemskoj. Naime, tamošnji studenti došli su na ideju izrade mobilne kućice na kotačima kojoj nije potrebno niti punjenje benzinom, a niti punjenje baterije. Na korisniku je samo da odabere lokaciju i uživa u vožnji, a kasnije i na kampiranju. Stella Vita ime je ovog neobičnog vozila – kućice koja ovih dana kreće na put od Nizozemske do vrha južne Španjolske ne bi li isprobali njezine mogućnosti. Ova potpuno solarna pokretna kućica putovat će tisućama kilometara diljem Europe te ono što ju čini posebnom je činjenica da može proizvesti dovoljno solarne energije za 730 kilometara tijekom sunčanog dana. Cijeli projekt osmislili su studenti sa Solar Teamom iz Eindhovena te će oni biti uključeni u 3000 kilometara dug put duž cijele Europe. “Oni su budućnost, sljedeća generacija koja može potaknuti i ubrzati prijelaz u održiviju budućnost” objasnila je Kjell Revenberg, voditeljica tima Solar Team Eindhoven. Kako je dodala, put s kućicom kroz Europu za cilj ima i potaknuti i inspirirati ljude na takav način putovanja i bivanja u prirodi. 

Bez ikakvih vanjskih punionica ili potrebe za gorivom, studenti kažu da solarni paneli vozila mogu napajati sve što se nađe u ovoj pokretnoj kućici. Prema riječima voditelja financija, Kevina Smolenaarsa, mobilna je kućica energetski potpuno samodostatna. “Kroz solarne panele na krovu, neovisna je o stanicama za punjenje. Vozilo proizvodi dovoljno solarne energije za vožnju, tuširanje, gledanje televizije, punjenje prijenosnog računala i kuhanje kave ”, objašnjava. S tušem, kuhinjom, prostorom za spavanje i kokpitom, Stella Vita se također može proširiti kada je parkirana kako bi se osigurao prostor za udobno kretanje u njoj. Kad se krov podigne, više solarnih panela može se sklopiti, udvostručivši površinu sunca na čak 17,5 četvornih metara.

Ovo nije prva takva kreacija nizozemskih studenata. Od razvoja svog prvog prototipa 2013. godine, prošli projekti uključivali su prvi svjetski legalni cestovni solarni automobil s pet sjedala Stellu Lux, automobil koji je proizvodio više energije nego što je trošio. Ovaj prethodni projekt, koji je također dobio ime po latinskoj riječi za zvijezdu, mogao bi putovati 1000 kilometara samo na solarnu energiju. Iako tehnički još nisu opremljeni svim potrebnim sigurnosnim značajkama kako bi vozila, odnosno mobilne kućice mogle već sad u prodaju, stručnjaci su opisali Stellu Vitu kao zanimljiv test za buduću tehnologiju. “Znamo da solarna energija na vozilima u pokretu nije idealna, ali sustav za primjenu u stanju mirovanja je nešto što bi moglo biti vrlo vrijedno”, piše glavni urednik Electrecka Frank Lambert. Solarni paneli postaju poznati dodatak mobilnim kućicama i kamp prikolicama, ali tehnologija koja ima moć pružiti potpuno samoodrživa obnovljiva mobilna vozila još je uvijek u povojima, ali sudeći prema novom vozilu koje kreće na testno putovanje, vrlo smo blizu toga. 

 

PHOTOS BY: solarteameindhoven.nl / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.