joel-muniz-KodMXENNaas-unsplash

Kampanjom “Kemikalije ne bi trebale biti u modi” danske vlasti odvraćaju mlade od brze mode

GREEN_300_listici_sredina

3 zelena savjeta

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Nakon poražavajuće studije, dansko Ministarstvo zaštite okoliša pokrenulo je kampanju "Kemikalije ne bi trebale biti u modi" kojom žele podignuti svijest među mladima o štetnosti kemikalija u odjeći brze mode. Predstavili su i tri savjeta o tome kako odjeću treba reciklirati, kupovati u second hand dućanima te posuđivati međusobno.

Danska ima jednu od rijetkih kampanja pokrenutu od državnih vlasti kojom se mladima želi ukazati na štetnost kemikalija u odjeći i odvratiti ih od kupovanja tzv. brze mode. Naime, nakon provedene studije u kojoj čak 63 posto mladića u dobi od 16 do 22 godine te 70 posto djevojaka imaju mala ili gotovo nikakva znanja o kemikalijama u tekstilu, tamošnje Ministarstvo zaštite okoliša pokrenulo je kampanju “Kemikalije ne bi trebale biti u modi”. Time vlasti žele podići svijest među mladima o opasnostima kemikalija u tekstilu s naglaskom na brzu modu koja je toliko popularna među mladima. “Kampanja mora olakšati pojedincu izbjegavanje štetnih kemikalija u garderobi, ali se mora fokusirati i na to što konzumacija kemikalija u odjevnoj industriji znači za klimu i okoliš, a time i za budućnost mladih” istaknula je ministrica zaštite okoliša Lea Wermelin komentirajući potrebu informiranja mladih o ovoj problematici s obzirom na to da je i poražavajući podatak od 55 posto mladih koje ta tema uopće ne zanima niti su zabrinuti oko toga.

Prema njihovim podacima, za proizvodnju 1 kilograma pamučnih majica potrebno je 3 kilograma kemikalija što je svakako poziv na uzbunu. U sklopu kampanje, dansko Ministarstvo zaštite okoliša otkrilo je tri načina na koja mladi mogu promijeniti svoje navike u potrošnji odjeće kako bi smanjili klimatski i ekološki otisak te ujedni i sebe zaštitili. Prvi savjet je kupovati od robnih marki koje imaju jednu od sljedećih ekoloških oznaka: GOTS, EU Flower ili The Nordic Ecolabel jer se te oznake kako tvrde, daju samo markama s odgovorno proizvedenom odjećom. Drugi savjet je oprati odjeću odmah nakon što je kupite jer se kemikalije prvo moraju isprati u suprotnom se mogu pojaviti alergijske reakcije, iritacija kože, pa čak i poremećaji u endokrinom sustavu.

I posljednje, ali ne manje bitno, ministarstvo savjetuje mladima da kupuju rabljenu, recikliraju, dijele i razmjenjuju svoju odjeću. Time će smanjiti potrebu za dodatnom proizvodnjom i time uštedjeti resurse. Novom kampanjom “Kemikalije ne bi trebale biti u modi”, danska vlada poziva mlade u dobi od 16 do 22 godine da kupuju održivo i izbjegavaju kemikalije u tekstilu. Kako bi dodatno privukli ciljanu publiku, ministarstvo je organizira natječaje te surađuju s poznatim influencerima kako bi što više potaknuli mlade na promjenu potrošačkih navika. Primjer koji zasigurno treba slijediti.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više s Green.hr

Jedan je od najpopularnijih drogerijskih make up brendova lansirao prvu održivu liniju šminke

Noviteti za vašu kozmetičku torbicu

Prva takva u svijetu: Ovo je ‘veganska violina’ izrađena bez životinjskih proizvoda

U radionici Padraiga O’Dubhlaoidha, irskog majstor za violine, stvoren je prvi svjetski set veganskih tijela za violinu koji su ikada bili certificirani i registrirani s kultnim veganskim zaštitnim znakom The Vegan Society. Projekt je nastao tijekom prvih mjeseci lockdowna kao kulminacija Padraigovog 40-godišnjeg iskustva i napora da u svoje instrumente uvede što održivije materijale. “S obzirom da se …

Stručnjaci upozoravaju: “Više zaštićenih područja neće spasiti bioraznolikost”

Plan nema sve što je potrebno

Eko-radionice s daškom svjetske graditeljske povijesti u Varaždinu

Stara tehnika koju treba oživjeti

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.