Kamp kućica budućnosti: La Casa Nueva prilagođava se svakom vašem putovanju

GREEN_300_listici_sredina

Praktična i ekološki osviještena

Za one željne avanture i odmora u kojem je cijela poanta otkrivanje novih krajolika, La Casa Nueva pravi je odabir za vas. Riječ je o multifunkcionalnom kamperu koji se prilagođava mjestu i prostoru u kojem obitavate, napravljena je od drveta i vrlo se lako prostorije prenamijene u radni ili prostor za objed.

Kako je ljeto u punom jeku, mnogi ljudi kreću na ljetovanje u potrazi za novootkrivenim destinacijama i iskustvima. Naravno, uvijek postoji više načina za ljetovanje. Najjednostavniji je onaj unaprijed rezervirati apartman ili hotel, no otkrivati skrivene kutke obale svakako možete kampiranjem, obilaskom destinacije biciklima, motociklima, električnim romobilima, no kakav god bio način ideja je odmaknuti se od uobičajenog ljetovanja i otkriti manje poznate puteve. Isto to odlučio je učiniti arhitekt iz Ekvadora Juan Alberto Andrade, no u želji da njemu i supruzi tijekom boravka u neistraženim dijelovima svijeta bude što udobnije, kreativni arhitekt osmislio je, projektirao i dizajnirao La Casu Nuevu – kamper po mjeri koji se može prilagoditi različitim mjestima i situacijama.

Prijenosna je konstrukcija opremljena svime što bi moglo na putu zatrebati dvoje ljudi, poput kreveta, radnih postaja u kuhinji i kupaonice. Projekt je proizašao iz osobnih zahtjeva para dok putuju po Ekvadoru, fotografirajući lokalnu arhitekturu i krajolike. “Prenosivost ovog kampera omogućuje mu da se prilagodi osobama na različitim mjestima, u različitim konfiguracijama. Ovoj pokretnoj kući cilj je da bude uvijek nova, da se percipira ili doživi ovisno o mjestu na kojem se zaustavlja, stoga će odabrani položaj biti presudan u njezinom stanju upotrebe”, tvrdi arhitekt Andarde.

La Casa Nueva, što bi u prijevodu značilo nova kuća, izrađena je od metalne konstrukcije, no cijeli ostatak i većina same kućice izrađena je od drveta, tikovine, a cijeli je dizajn decentna posveta ekvatorskoj tradiciji i zavičajnoj arhitekturi. Kućica se u svega nekoliko poteza može cijela zatvoriti pa izgleda poput malene drvene ljuske ili u potpunosti rastvoriti kako bi se integrirala s prirodom. Interijer je građen pločama od šperploče i organiziran je kao niz modula koji se temelje na funkcionalnosti. Prva dva modula namijenjena su za krevet i njegovu podignutu platformu za odlaganje, kao i niz šipki koje su namijenjene za vješanje stvari, odnosno spremište. Preostala tri modula posvećena su multifunkcionalnom, fleksibilnom prostoru koji se može transformirati u prostor za rad ili objedovanje.

Da biste to učinili, dovoljno je postaviti jedan od dva preklopna stola pokraj kreveta. Sa stražnje strane kampera nalazi se mala čajna kuhinja u niši koja je opremljena ormarićima za odlaganje, šankom za pripremu hrane i malim drvenim umivaonikom. Kuhinja je dizajnirana da bude što otvorenija: osim prozora u razini očiju, jedna se strana kuhinje također potpuno otvara, stvarajući svojevrsni mini-bar za prenošenje hrane prema van. Kamper ima i spremnike za vodu kao i wc koji se vrlo lako kompostira, ali mu se pristupa izvana, što pomaže u uklanjanju bilo kakve unakrsne kontaminacije između zahoda i kuhinje. Ovakav način odlaska na godišnji odmor svakako je nešto što još u svijetu treba zaživjeti, a La Casa Nueva bi uskoro mogla postati multifunkcionalna kamp kućica brojnih avanturista.

PHOTOS BY: JAG Studio / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.