Kamo za vikend? Na rasprodaju biljaka u Botaničkom vrtu!
Kamo za vikend? Na rasprodaju biljaka u Botaničkom vrtu!

Kamo za vikend? Na rasprodaju biljaka u Botaničkom vrtu!

GREEN_300_listici_sredina

3. i 4. listopada rezervirani su za biljkoljupce.

Poznata godišnja rasprodaja viška biljaka sjajna je stvar i za edukaciju i informiranje. Prilikom kupnje određene biljke, vrtlar će vas uputiti u pravilnu sadnju i uzgoj. 

Svake godine Botanički vrt organizira prigodnu proljetnu ili jesensku prodaju viška biljnog materijala. Ona jesenska dobila je svoje vrijeme i mjesto – subota i nedjelja, 03. i 04. listopada, od 10 do 14 sati na adresi samog vrta, na Trgu Marka Marulića 9a (ulaz u prodajni prostor je kod velike tužne sofore).

Tijekom godine vrtlari uzgajaju i razmnožavaju biljke iz Zbirke vrta (stakleničke biljke, vrtne trajnice, grmove i stabla) kako bi se održao kontinuitet u broju i raznolikosti svojta Zbirke. Višak uzgojenih biljaka na ovim se rasprodajama prodaju po vrlo povoljnim cijenama. Sav materijal je uzgojen i razmnožen klasičnim, ‘starinskim’ metodama, a zbog manjka adekvatnog prostora za uzgoj te biljke često ne izgledaju sjajno i bujno poput biljaka koje danas možete kupiti u cvjećarnama i vrtlarskim centrima. No izgled vara – biljke iz Botaničkog zdrave su i otporne te ne ugibaju nakon godinu-dvije (što je čest slučaj kod biljaka uvezenih iz brojnih europskih rasadnika, jer su te biljke uzgajane prisilnim i brzim metodama s namjerom što veće zarade svake godine i najčešće ne žive dugo).

Poznata godišnja rasprodaja viška biljaka sjajna je stvar i za edukaciju i informiranje. Naime, prilikom kupnje određene biljke, vrtlar će vas uputiti u pravilnu sadnju i uzgoj.

U ponudi će biti ponešto sobnih lončanica, mesožderki i mesnatica, te vrtnih zeljastih i drvenastih trajnica, a iz Botaničkog mole sve posjetitelje da pripreme gotovinu, sitan novac, jer kartice ne primaju te da ponesu torbe, košare ili cekere u koje će staviti kupljene biljke. Napominju kako plastične vrećice ne prodaju, ali u ponudi imaju vlastite platnene torbe.

Prodaja će se održavati oko središnjeg partera, a organizatori podsjećaju da je od ove godine samo jedan ulaz/izlaz u botanički vrt (istočni rub Marulićevog trga/Mihanovićeva ulica), na kojemu će čuvari regulirati broj zainteresiranih te srdačno mole posjetitelje da ponesu zaštitne maske i drže propisani razmak.

Više informacija možete pronaći i na službenom Facebook eventu.

PHOTOS BY: Pexels, Facebook page Botanički vrt / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.