FraunhoferISE_PV_E-LKW_Fraunhofer ISE (1)

Kamion od 18 tona opremljen fotonaponskim sustavom sada vozi njemačkim cestama

GREEN_300_listici_sredina

I.B.

Eco-friendly prijevoz tereta

Gospodarsko vozilo s integriranim visokonaponskim fotonaponskim sustavom i napajanjem u vučnu bateriju od 800 volti sada je odobreno za korištenje na cesti.

Sunčeva energija pretvorena je u električnu izravno na vozilu i može zadovoljiti 5 do 10 posto energetskih potreba kamiona. Fraunhofer institut za solarne energetske sustave ISE, zajedno s industrijskim partnerima i Fraunhofer institutom za prometne i infrastrukturne sustave IVI, razvio je solarne module i energetsku elektroniku za integraciju u gospodarska vozila u projektu “Lade-PV”. Tehničko prihvaćanje prvog kamiona opremljenog gore navedenim modulima prekretnica je prema klimatski prihvatljivijem cestovnom prijevozu tereta.

Kako bi se osiguralo da su trenutni prinosi visoki, ali da su troškovi materijala i kablova niski, fotonaponski moduli su spojeni serijski u krov. Rezultirajući naponi do 400 volti mogu predstavljati sigurnosni rizik u slučaju nesreće. Kako bi spriječio ovaj rizik, razvijen je uređaj za isključivanje. Nalazi se u razvodnoj kutiji svakog PV modula i može decentralizirano odspojiti strujni priključak unutar milisekundi i bez dodatnih komunikacijskih kanala u slučaju nesreće. Tada su u cijelom sustavu prisutni samo neopasni ekstra-niski naponi.

Kao i fotonaponski moduli, i energetska elektronika prilagođena je zahtjevima gospodarskog vozila. Projektni partneri M&P motion control and power electronics GmbH razvili su DC/DC pretvarač koji komunicira s upravljačkim sustavom vozila preko CAN sabirnice i integriran je u sigurnosni koncept vozila. Sunčeva energija s krova se dovodi izravno u mrežu na vozilu gospodarskog vozila.

Kamion s fotonaponskim sustavom u svakodnevnoj je upotrebi za Alexander Bürkle GmbH na području Freiburga i sada će se redovito testirati godinu dana kako bi se potvrdila prognoza prinosa električne energije i pratile komponente u stvarnim uvjetima. Nadalje, putovanja demo kamiona popraćena su modelom energetske prognoze “IVImon” Fraunhofer instituta za prometne i infrastrukturne sustave IVI. Time se predviđa domet, vrijeme punjenja i proizvodnja energije za različite rute ovisno o potrošnji u vozilu i sunčevom zračenju. Fotonaponski uređaji integrirani u vozila posljednjih godina doživljavaju povećan interes u i u znanosti i industriji.

PHOTOS BY: Fraunhofer ISE / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.