giorgio-trovato-PC5kB3fC1bM-unsplash

Ne biste vjerovali od čega su kalifornijski farmeri počeli proizvoditi pitku vodu

GREEN_300_listici_sredina

Umjesto otpada, vrijedan resurs

Sirove rajčice obično se prerađuju u različite proizvode, uključujući pastu od rajčice, kečap i druge razne umake. U procesu rajčice obično ispuštaju oko 95% vode, koja se zatim ispušta u odvod kao otpad. Sada Ingomar Packing, tvrtka za preradu rajčice, koristi novu tehnologiju za prikupljanje i pročišćavanja vode za piće.

Tehnologija proizvodnje pitke vode iz rajčica je prvi put izumljena u Australiji prije desetak godina, ali nikada nije korištena u SAD-u. Ako se ideja usvoji, prerada rajčice ne samo da će pomoći u uštedi vode, već će također povećati ekonomsku vrijednost uzgoja rajčice.

“Sakupljamo vodu koja se prirodno nalazi u voću i povrću”, rekao je Terry Paule, izvršni direktor tvrtke Botanical Water Technologies. “Ono što radimo je da pametno “hvatamo” taj kondenzat isparavanja, a zatim ga provodimo kroz naš proces pročišćavanja.”

Tvrtka ima jedinicu za obradu vode na koju se može spojiti brodski kontejner kako bi se lakše transportirala. Voda se pročišćava i čuva u spremnicima koji su spremni za opskrbu u slučaju potrebe u lokalnom području. “Ono čemu se nadamo jest proširiti svoj otisak ovdje s ovom tehnologijom i nadamo se započeti trend s objektima diljem svijeta gdje je ovaj potencijal trenutno neiskorišten”, rekao je Greg Pruett, Ingomarov menadžer prodaje i energije.

Iako su jedinice prilično skupe, tvrtka je optimistična da će one biti isplative u bliskoj budućnosti. Prve spremnike prikupljene vode koristi Central California Irrigation District za punjenje podzemne vode. “Naš krajnji cilj je pozitivno utjecati na 100 milijuna najranjivijih ljudi na svijetu do 2025.”, rekao je Paule.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.