Lost Coast Redwoods

Kalifornijska šuma sekvoja službeno je vraćena autohtonim plemenima

GREEN_300_listici_sredina

Spašavanje zemlje predaka

Domorodna plemenska skupina povratila je šumu sekvoje u sjevernoj Kaliforniji, a grupa za očuvanje iz San Francisca prenijela je više od 202 hektara vijeću koje predstavlja plemenske nacije s povijesnim vezama s tim područjem.

Potomci indijanskih plemena na sjevernoj kalifornijskoj obali vraćaju dio svoje pradomovine, uključujući drevne sekvoje koje su stajale otkako su njihovi preci hodali zemljom. Save the Redwoods League, neprofitna grupa za očuvanje prirode, objavila je u utorak da prenosi više od 202 hektara u regiji Izgubljene obale na InterTribal Sinkyone Wilderness Council.

“To je pravi blagoslov”, rekla je Priscilla Hunter iz Coyote Valley Band of Pomo Indians, kako prenosi The Guardian. “To je utjeha za naše pretke. Znam da su naši preci sretni. Ova šuma nam je dana da je zaštitimo.” Hunter je inače predsjednica Vijeća za divljinu InterTribal Sinkyone, koje će sada imati vlasništvo nad zemljom. Deset plemena bit će odgovorno za upravljanje područjem nazvanom Tc’ih-Léh-Dûñ. Hunter dodaje kako je prikladno da će oni biti skrbnici zemlje s koje su njezini preci bili uklonjeni ili su bili prisiljeni pobjeći prije nego što je šuma uvelike ogoljena radi drvne građe.

Unutar 202 hektara nalaze se stabla starog i novog rasta. Područje nije posječeno gotovo 30 godina. “Ovo je imanje u kojem možete gotovo opipljivo osjetiti da se liječi, da se oporavlja”, rekao je Sam Hodder, predsjednik i izvršni direktor Save the Redwoods League, a prenosi The Guardian. “Prolaziš šumom i, čak i dok vidiš  sablasne panjeve davno posječenih stabala, možeš u maglovitom krajoliku vidjeti i zelena čudovišta koja su ostala, kao i mlade sekvoje koje niču iz tih panjeva.”

Save the Redwoods kupio je zemljište za 3,5 milijuna dolara prije dvije godine. Pacific Gas & Electric Co. financirao je kupnju kao dio svojih napora za ublažavanje štete po okoliš koju je prouzročila tvrtka. Mramorni Murreleti i sjeverne pjegave sove samo su dvije vrste koje imaju koristi od ovih napora očuvanja.
Transfer Lost Coast dio je većeg pokreta Land Back, koji vraća zemlju domorodačkih naroda njihovim potomcima. “Toliko desetljeća plemenski glasovi bili su marginalizirani u mainstream pokretu za očuvanje”, rekao je Hawk Rosales, bivši izvršni direktor vijeća Sinkyonea. “Tek su do nedavno bili pozvani da smisleno sudjeluju i da preuzmu vodeću ulogu.”

PHOTOS BY: Max Whittaker - Save the Redwoods League / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.