Kaktuse domaće umjetnice svi će poželjeti imati u svome domu, posebice oni kojima biljke ne uspijevaju

GREEN_300_listici_sredina

Efektni i osviješteni

Umjetnica iz Dalmacije oduševljava svojim radom, a nama su za oko zapeli kaktusi izrađeni od ostataka materijala koji "uspijevaju" baš u svim uvjetima.

Da umjetnost i održivost uistinu idu ruku pod ruku, svjedoči tome i mlada umjetnica Martina Lučin iz Splita koja nas je oduševila svojim radovima u prvom redu sa svojim recikliranim kaktusima koji “prežive” čak i onima kojima vrtlarenje nije jača strana. Riječ je naime, o ručno rađenim kaktusima koji su nastali u kreativnoj radionici ove diplomirane kiparice koji divno pristaju uz svaki dom, a još su k tome i ekološki prihvatljivi.

“Ideja za izradu kaktusa je došla skroz spontano. Kako sam već neko dulje vrijeme šivala ruksake, tote bags i pernice nakupilo mi se dosta ostataka tkanine koju nisam htjela baciti iako nisam imala pojma što bi s njom. Dosta sam razmišljala kako iskoristiti te komadiće tkanine, tražila sam i isprobavala neka rješenja, ali ni sa čim nisam bila zadovoljna sve do jednog ‘aha momenta’. Od ostataka tkanine su izrasli prvi mali kaktusići koji su “posađeni” u konzerve ili lončiće. S vremenom su kaktusi počeli dobivati i druge oblike, ali su i počeli rasti u visinu, tako da su neki visoki koliko i ja. Posebno sam ponosna na to što su child and pet friendly. Lijepa su dekoracija, a uz to ne bodu, što se pokazalo dobitnom kombinacijom”, opisuje nam Martina.

Osim kaktusa, ova Dalmatinka u svom asortimanu nudi široki spektar proizvoda, a kako u šali kaže, ni sama više ne zna što sve izrađuje. “Kad me pitaju što sve nudim u asortimanu i što sve izrađujem malo se zamislim i počnem brojati na prste: slike, ilustracije, kolaži, lončići, nakit, ruksaci, torbe, pernice, kaktusi, konzerve, bookmarks, magneti… i shvatim da imam malo prstiju. Razlog tako širokog spektra radova je moja velika želja za istraživanjem. Mislim da bi mi bilo strašno dosadno da moram samo crtati ili samo šivati”, ističe umjetnica.

Martini je u svemu što radi, ali i privatno segment zaštite okoliša itekako bitan. “Prvi trodimenzionalni objekti koje sam počela raditi su bili ‘assemblage’, kolažirala sam razne odbačene predmete koje bih tražila po plažama nakon jakog juga ili na smeću. Tada sam sasvim slučajno počela skupljati riblje i mesne konzerve i čepove od staklenki te sam unutar njih odlučila smjestiti svoje ilustracije. I još uvijek ih smještam, deset godina nakon”, otkriva nam Martina.

“Upcycling mi je jako važan. Trudim se kroz svoj rad osvijestiti ljude koliko je bitno čuvati našu planetu. Mislim da bitnu ulogu u mom radu ima alkemijska komponenta, starim i odbačenim stvarima pokušavam udahnuti novi život, dati jednu novu vrijednost. Materijal za rad (ili za neke smeće) koje koristim nalazim apsolutno svugdje jer se oni i nalaze svugdje oko nas, a ja nekako, pokušavam u svemu vidjeti neku vrijednost i ljepotu”, zaključuje Martina Lučin, čije radove možete provjeriti na njezinom službenom Instagram profilu.

PHOTOS BY: Kate Ševo / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.