Kako vam organizacija doma može pomoći živjeti zelenije: Sortiranje, krpanje i odvajanje

Dobra organizacija je pola posla

Donosimo vam jednostavne savjete za organizaciju doma koji će vam pomoći živjeti održivije, ali i kontrolirati nered, smanjiti otpad i uštedjeti novac. A garantiramo i da ćete se nakon toga osjećati odlično!

Sve započinje kod kuće, vaše navike, rutine i organizacijski sustavi koje zatim koristite i na drugim mjestima izvan kuće. Čak i ako već kupujete rabljenu odjeću ili birate eko proizvode, još uvijek postoji puno malih, ali značajnih promjena koje možete učiniti da biste živjeli ekološki odgovornijim životnim stilom.

Organizacija namirnica

Jedan od najčešćih problema u kuhinji je bacanje hrane. Vrlo često zavirimo u frižider i “od šume ne vidimo stablo”, odnosno ako je sve u frižideru samo nabacano na police, nećemo niti primijetiti što točno imamo i što nam fali. Zbog toga često kupujemo nešto što već zapravo imamo i što na kraju bacimo jer je prošao rok trajanja.

Vrlo često ako se radi o nekoj namirnici koja zahtijeva više pripreme ili nemamo vremena da ju iskoristimo, ona vrlo vjerojatno istrune. U svim slučajevima dobra organizacija kojoj se možete posvetiti jedan dan u tjednu vam može pomoći riješiti sve navedene probleme.

Izvadite sve stvari iz frižidera, očistite ga i polako vraćajte sve unutra tako da ih uredno složite. Sve što je blizu isteka roka trajanja. stavite u prednji red ili čak u posebnu posudu koja će vam služiti baš za to.

Slično napravite i s ostalim policama, ladicama i ormarićima gdje držite hranu i vjerujemo da će vam se otpad smanjiti, a vama će biti puno lakše kada ćete tražiti namirnice.

Napravite plan kuhanja i nabave namirnica

Jedan dan u tjednu koji vam najviše odgovara uzmite za istraživanje i planiranje recepata i složite plan za cijeli tjedan ili barem za pet radnih dana kada imate manje vremena. Sukladno tome planu, napravite popis namirnica. Tako kada idete u kupovinu znat ćete točno što trebate kupiti te ćete biti brži i nećete kupiti nešto što vam ne treba i što će vam možda kasnije propasti.

Na ovaj način ćete smanjiti otpad i uštedjeti novac. Ako možete, neke od njih pripremite i unaprijed kako biste si oslobodili vrijeme na ostale dane kada imate premalo vremena za kuhanje.

Napravite i organizirajte svoju stanicu za recikliranje

Danas, kada se otpad napokon razdvaja sve više, imamo različite prikladne vreće za različito smeće i koje se odvozi na različite dane, vrijeme je da se organizirate i vi kada je u pitanju recikliranje u kući. Oni koji to još nisu napravili vjerojatno im to stvara kaos u kuhinji – vrećica za plastiku u jednom kutu, kutija za papir u drugom, a za biootpad još niste nabavili kantu.

S obzirom na to da ovo nije samo trend već nešto što će se nastaviti raditi, preporučujemo da uložite u kante za recikliranje koje najviše odgovaraju vašoj kuhinji i koje će vam olakšati recikliranje, a i dodatno vas potaknuti da ga prakticirate. A po potrebi si, kao podsjetnik, na frižider zakačite i popis na koje dane se odvozi koje smeće da ga se sjetite iznijeti.

Napravite komplet za spremanje hrane “to go”

Odvojite jednu ladicu ili ormarić s predmetima koji vam služe za nositi piće ili hranu “za van”. Metalna boca za vodu ili čaj, termosica za kavu, platneni omoti od pčelinjeg voska za zamatanje hrane, staklene, metalne ili drvene posude za spremanje hrane i slično. Kada je sve lijepo složeno i dostupno na jednom mjestu, nećete imati izlike da nešto ne možete pronaći ili da nemate vremena da spremite ručak za posao, čaj koji niste stigli popiti ili voće koje niste pojeli do kraja. Ubacite ih u svoju posudu “to go” i krenite!

Napravite komplet za eko čišćenje

Ovdje si spremite sve što vam treba za čišćenje doma – sredstva, spužve i četke. Iako smo se bili navikli na to da nam treba posebno sredstvo za svaki dio kuće te da mora biti toksično kako bi se nešto dobro očistilo, to i nije baš istina.

Potražite univerzalno sredstvo za čišćenje koje je ekološko i netoksično. Osim što je zdravije za vas i bolje za prirodu, ono vam štedi i novac. Ako imate vremena, okušajte se i u izradi svojeg sredstva prema jednom od mnogih naputaka koje možete pronaći na internetu. Slično sa spužvama i četkama, imate veliki izbor istih pa odaberite one koji su ekološke, kompostabilne ili četke napravljene od prirodnih vlakana.

Komplet za popravljanje odjeće

Možda ste tip osobe koji ako ima jednu rupicu na čarapi ju odmah baci, ali razmislite da neke sitne popravke na svojoj odjeći možete i sami napraviti i tako produljiti život svojoj odjeći ili nekim drugim potrepštinama u kući.

Obećavamo da nije tako teško. Složite si u jednu kutiju sve što bi vam možda trebalo za neke buduće popravke – igle, konci u barem nekoliko osnovnih boja, male škarice za konac. Čuvajte ih u jednoj kutijici i sve dodatne gumbe koje dobijete uz neki komad odjeće tako da uvijek znate gdje su i da ih lako možete ušiti ako izgubite jedan. Slično ovom kompletu možete imati i onaj za sitne popravke po kući s ljepilom, selotejpom, škarama itd…

Ovakve slične stvari možete napraviti u nekim drugim dijelovima doma, u sobama, u garaži ako ju imate, i slično. To može biti velika reorganizacija, ali i neka sitnica poput pripreme platnenih torbi za kupnju pored ulaznih vrata kako ju ne biste zaboravili. U redu je krenuti sa sitnim promjenama koje na kraju dana mogu imati velik učinak.

PHOTOS BY: Pinterest, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.