stellan-johansson-1PP0Fc-KSd4-unsplash

Kako umjetna inteligencija i sateliti mogu pomoći u postizanju ciljeva održivosti?

GREEN_300_listici_sredina

Spašavanje Zemlje iz svemira

U idućih osam godina trebamo ostvariti zadane niskougljične ciljeve ako želimo neutralizirati klimatske promjene i umanjiti njihove katastrofalne posljedice. Sateliti i umjetna inteligencija bi nam u tome mogli pomoći.

Zaustavljanje i prilagodba klimatskim promjena te prelazak na niskougljičnu ekonomiju neki su od ključnih izazova našeg vremena. Iz godine u godinu osjeća se sve veći utjecaj klimatskih promjena (uključujući suše, poplave, sve jače i češće prirodne katastrofe te porast razine mora), a najteže su pogođene najsiromašnije i najosjetljivije zajednice i ekosustavi.

Bez žurnog djelovanja, pretpostavlja se da bi klimatski utjecaji do 2030. godine mogli osiromašiti još dodatnih 100 milijuna ljudi. Ta je godina ujedno i rok koji su nam znanstvenici za klimu dali da zaustavimo globalno zagrijavanje i izbjegnemo katastrofalne posljedice. Taj iznimno ambiciozan cilj zahtjeva određene inovacije. Čini se da jedna od najrevolucionarnijih tehnologija koja može pomoći u zaustavljanju klimatskih promjena postoji već gotovo 65 godina, a možete ju vidjeti skoro svake noći kada pogledate u nebo. Govorimo, naravno, o satelitima.

Automatizirano kartiranje zemljišta

Vlasnici velikih zemljišnih posjeda, bilo da su u državnom ili privatnom vlasništvu, moraju ispitati i prilagoditi svoje teritorije ako žele ispuniti ciljeve održivog razvoja. Istraživanje teritorija daje korisne informacije o njegovom stanju i ukazuje na elemente koji se mogu poboljšati, no, za to je potrebno puno vremena, a njega je sve manje. Primjerice, za provođenje istraživanja biološke raznolikosti potrebno je izići na teren, promatrati okoliš i prikupljati podatke koji se onda analiziraju. Takva praksa bi mogla potrajati više mjeseci, čak i godina.

Sateliti mogu skenirati i prikupiti podatke o velikim površinama Zemlje u roku od nekoliko sati, a korištenjem umjetne inteligencije za obradu i analizu osnovnih i povijesnih podataka o zemljištima dodatno se ubrzava njihova analiza. Uz holistički pogled na teritorije i imovinu, sateliti mogu dati informacije u stvarnom vremenu o emisijama stakleničkih plinova, biološkoj raznolikosti i održivom napretku. Uz holističku perspektivu i objektivno mjerljive podatke koje sateliti mogu pružiti, lakše je identificirati radnje koje su najhitnije ili koje će napraviti najveći pomak u održivom smjeru.

Praćenje napretka

Kontinuirano satelitsko praćenje može pokazati koje aktivnosti ne pridonose ostvarivanju niskougljičnih ciljeva. S obzirom na to da je 2030. godina odmah iza ugla, nemamo više vremena čekati kako bi se uvjerili postaju li veliki zagađivači okoliša doista zeleniji i održiviji. Oni trenutno ne mogu dokazati provode li akcije koje osiguravaju postizanje zadanih ciljeva, a sateliti bi to omogućili. Iako mnoge zelene tehnologije u nastajanju puno obećavaju, mnoga od tih inovativnih rješenja su još uvijek “u razvoju”. Sateliti već postoje pa su upravo zato najbolja tehnologija koju imamo na raspolaganju za ublažavanje globalnog zatopljenja.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.