patlidžan na

Iskoristite njegovu ljekovitost: Trikovi koji će ukloniti gorčinu i pomoći da vam patlidžan postane omiljeno povrće

GREEN_300_listici_sredina

Sadrži moćne antioksidanse

S obzirom na sva hranjiva i ljekovita svojstva patlidžana, vrijedi se potruditi i tijekom njegove sezone uvesti ga u svakodnevnu prehranu. Evo na koji način možete ukloniti gorčinu iz ovih rajskih plodova.

Ušli smo u sezonu patlidžana, povrća koje neki doslovno obožavaju, a neki ga izbjegavaju zbog njegove gorčine. Ako gledamo njegove zdravstvene benefite, doista bi trebalo zanemariti gorčinu, koja se uostalom nekim trikovima može i ukloniti. Jer, ova je biljka u upotrebi više od 3000 godina, a mnogi narodi pripisivali su patlidžanu i razna ljekovita svojstva. Tradicionalna kineska medicina priznaje ovu biljku kao odlično sredstvo za liječenje gastritisa, kostobolje, reume, opeklina kože, pa čak i raka.

patlidžan

U Nigeriji je patlidžan na glasu kao izvrstan lijek protiv išijasa, mišićnih grčeva i hemoroida, a čak i njegovo lišće smatraju ljekovitim pa se od njega često rade oblozi u svrhu ublažavanja raznih upala.

Hranjive vrijednosti patlidžana

Ovo je povrće odličan izvor vitamina K, C, A, B1, B3, B6 i  B9 (folne kiseline), a bogato je i mineralima kalijem, kalcijem, fosforom, bakrom i magnezijem. Obiluje vlaknima koja imaju višestruko značenje za organizam. Znanstvenicima je posebno zanimljiv nasunin – fitonutrijent snažnog antioksidativnog djelovanja, za koji je dokazano da pospješuje izlučivanje viška željeza iz organizma, što je od velikog značaja u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Ovaj nutrijent prošao je ispitivanja u raznim studijama pa postoje naznake kako ima velik potencijal u prevenciji raka te suzbijanju rasta i širenja stanica raka. Ovaj plod sadrži još jedan moćan antioksidans, klorogeničnu kiselinu, koja pomaže obnavljanju stanica organizma.

Dobrobiti patlidžana
  • štiti imunološki sustav
  • poboljšava cirkulaciju
  • čuva zdravlje srca i krvnih žila
  • smanjuje stres
  • usporava rast stanica raka
  • štiti od virusa
  • ublažava probavne i želučane tegobe
  • pospješuje mršavljenje i detoksikaciju
  • čuva zdravlje očiju
  • pomaže u kontroli dijabetesa

patlidžan

Kako maknuti gorčinu iz patlidžana?

S obzirom na sva hranjiva i ljekovita svojstva patlidžana, vrijedi se potruditi i tijekom njegove sezone uvesti ga u svakodnevnu prehranu. Recepata je mnogo, a poznavatelji namirnica tvrde kako kožu s ovih plodova ne bi trebalo guliti jer ona ima najviše hranjivih sastojaka. Postoje dva načina na koja možete maknuti gorčinu i potom iskoristiti patlidžan na koji god način vam se sviđa.

Posolite i ocijedite

Narežite patlidžan na kriške ili kocke, ovisno o receptu, i posolite ih s obje strane. Stavite komade na kuhinjski papir ili u cjedilo i ostavite da stoje 20 do 30 minuta. Sol će izvući gorčinu i višak vlage. Nakon toga, isperite patlidžan hladnom vodom kako biste uklonili sol i osušite ga papirnatim ručnicima.

Namočite ga u slanoj vodi

Stavite narezani patlidžan u zdjelu s hladnom vodom i dodajte malo soli (otprilike jedna žlica soli po litri vode). Ostavite da se namače 20 do 30 minuta, a zatim isperite i osušite. Ova metoda je korisna za velike količine patlidžana jer se sol ravnomjernije raspoređuje.

 

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.