Ušli smo u sezonu patlidžana, povrća koje neki doslovno obožavaju, a neki ga izbjegavaju zbog njegove gorčine. Ako gledamo njegove zdravstvene benefite, doista bi trebalo zanemariti gorčinu, koja se uostalom nekim trikovima može i ukloniti. Jer, ova je biljka u upotrebi više od 3000 godina, a mnogi narodi pripisivali su patlidžanu i razna ljekovita svojstva. Tradicionalna kineska medicina priznaje ovu biljku kao odlično sredstvo za liječenje gastritisa, kostobolje, reume, opeklina kože, pa čak i raka.
U Nigeriji je patlidžan na glasu kao izvrstan lijek protiv išijasa, mišićnih grčeva i hemoroida, a čak i njegovo lišće smatraju ljekovitim pa se od njega često rade oblozi u svrhu ublažavanja raznih upala.
Hranjive vrijednosti patlidžana
Ovo je povrće odličan izvor vitamina K, C, A, B1, B3, B6 i B9 (folne kiseline), a bogato je i mineralima kalijem, kalcijem, fosforom, bakrom i magnezijem. Obiluje vlaknima koja imaju višestruko značenje za organizam. Znanstvenicima je posebno zanimljiv nasunin – fitonutrijent snažnog antioksidativnog djelovanja, za koji je dokazano da pospješuje izlučivanje viška željeza iz organizma, što je od velikog značaja u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Ovaj nutrijent prošao je ispitivanja u raznim studijama pa postoje naznake kako ima velik potencijal u prevenciji raka te suzbijanju rasta i širenja stanica raka. Ovaj plod sadrži još jedan moćan antioksidans, klorogeničnu kiselinu, koja pomaže obnavljanju stanica organizma.
Dobrobiti patlidžana
- štiti imunološki sustav
- poboljšava cirkulaciju
- čuva zdravlje srca i krvnih žila
- smanjuje stres
- usporava rast stanica raka
- štiti od virusa
- ublažava probavne i želučane tegobe
- pospješuje mršavljenje i detoksikaciju
- čuva zdravlje očiju
- pomaže u kontroli dijabetesa
Kako maknuti gorčinu iz patlidžana?
S obzirom na sva hranjiva i ljekovita svojstva patlidžana, vrijedi se potruditi i tijekom njegove sezone uvesti ga u svakodnevnu prehranu. Recepata je mnogo, a poznavatelji namirnica tvrde kako kožu s ovih plodova ne bi trebalo guliti jer ona ima najviše hranjivih sastojaka. Postoje dva načina na koja možete maknuti gorčinu i potom iskoristiti patlidžan na koji god način vam se sviđa.
Posolite i ocijedite
Narežite patlidžan na kriške ili kocke, ovisno o receptu, i posolite ih s obje strane. Stavite komade na kuhinjski papir ili u cjedilo i ostavite da stoje 20 do 30 minuta. Sol će izvući gorčinu i višak vlage. Nakon toga, isperite patlidžan hladnom vodom kako biste uklonili sol i osušite ga papirnatim ručnicima.
Namočite ga u slanoj vodi
Stavite narezani patlidžan u zdjelu s hladnom vodom i dodajte malo soli (otprilike jedna žlica soli po litri vode). Ostavite da se namače 20 do 30 minuta, a zatim isperite i osušite. Ova metoda je korisna za velike količine patlidžana jer se sol ravnomjernije raspoređuje.