Kako učiniti vaš automobil ekološki prihvatljivijim?

GREEN_300_listici_sredina

Eko vožnja

Budućnost automobila je zelena i svijetla, ali istina je da si trenutno ne možemo svi priuštiti električno vozilo koje najmanje šteti okolišu. Iz tog razloga vlasnici automobila danas moraju biti kreativniji i domišljati kako bi umanjili štetu koju njihova vozila nanose.

Bez obzira je li vaš automobil velik ili mali, stari ili novi, postoji puno načina da ga učinite ekološki prihvatljivijim. Neki su jednostavni poput zamjene zračnog filtera, dok drugi uključuju malo više organizacije. Čak i ako odlučite napraviti samo jednu stavku na ovom popisu, možete se utješiti znajući da izdvajate vrijeme kako biste pridonijeli zaštiti okoliša i stišćete kočnicu na svoj ugljični otisak.

Redovito održavajte automobil

Svako dobro održavano vozilo automatski postaje ekološki prihvatljivije. Kada se vlasnici automobila vjerno drže rasporeda njihovog preventivnog održavanja i podešavanja, već čine dobra djela za okoliš. Ako to već ne radite, potrudite se redovito slijediti preporuke u priručniku za automobil. Vodite računa o svom automobilu za mirniju vožnju, povećanu učinkovitost goriva i manje ispuštenih emisija ugljika.

Slijedite najbolje primjere iz prakse

Jeste li znali da sporija vožnja, osim što smanjuje šanse da učinite prekršaj ili sudjelujete u prometnoj nesreći, može pomoći da uštedite na ukupnoj potrošnji goriva? Umjesto da do poda stisnete papučicu za gas, opustite stopalo i prepustite brzu vožnju vozačima trkaćih automobila.

Zamijenite stare dijelove za one kvalitetnije

Vaš je automobil složeni stroj ispunjen mnoštvom sustava i komponenata koje možete zamijeniti ili podesiti. Postoji puno rezervnih dijelova s kojima možete zamijeniti originalne dijelove koji nisu više dobri za vaš automobil. Također, uložite u gume izrađene od sigurnijih materijala ili zamijenite svoj stari zračni filter višekratnom, kvalitetnijom opcijom. Ako su vaše gume još uvijek u dobrom stanju, produžite im vijek trajanja tako što ćete ih pravilno napumpati. Provjerite tlak u gumama jednom mjesečno i prema potrebi ih napumpajte.

Carpooling ili dijeljenje putovanja automobilom

Bez obzira putujete li svakodnevno na posao ili povremeno idete na duže izlete, carpooling je jedan od najboljih načina da smanjite svoj ugljični otisak. To znači da ćete ponekad voziti vi, ponekad ćete biti samo suputnik. Ako ne koristite automobil tako često, smanjujete potrebu za održavanje i zamjene guma, a smanjuje se i količina ispuštenih emisija u zrak. Organizirajte s kolegama zajedničke odlaske na posao ili prilikom idućeg izlete pregledajte lokalnu uslugu za dijeljenja putovanja automobilom.

Perite auto u autopraonici

Iako se možda čini kao zelenija opcija da auto operete u svom dvorištu ili na prilazu, zapravo je to ekološki lošija opcija. Voda koja teče s vašeg automobila – obično puna benzina, ulja i ostataka ispušnih plinova – odlazi ravno u odvode, na kraju se ispušta u rijeke, potoke i močvare gdje šteti ekosustavu. Međutim, komercijalne autopraonice po zakonu moraju odvoditi svoje otpadne vode u kanalizacijske sustave, gdje se pročišćavaju prije nego što se vrate u vodotok. Uz to, autopraonice koriste računalno upravljane sustave i visokotlačne mlaznice kako bi smanjili potrošnju vode.

Kombinirajte putovanje i ne pretrpavajte auto

Kada planirate svoje tjedne zadatke, odvojite nekoliko minuta da pregledate svoj popis obaveza i odaberite zadatke koje možete obaviti na istom putovanju. Zatim upotrijebiti svoj GPS za određivanje najučinkovitije rute kako biste došli do svakog od zadanih odredišta. Ne samo da će vam ovo uštedjeti dragocjeno vrijeme, već smanjuje emisiju ugljika i rezultira manjim trošenjem i habanjem vašeg automobila. Također, u vašem je interesu da ne pretrpavate automobil. Što je vaš automobil teži, to će potrošiti više goriva. Stoga, odvojite nekoliko trenutaka kako biste uklonili nepotrebne predmete pohranjene u automobilu ili prtljažniku.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.