Kako učiniti kućni ured oazom

GREEN_300_listici_sredina

Rijetki su sretnici koji u vlastitom životnom prostoru imaju mjesta za odvojeni ured, a za sve ostale tu je nekoliko jednostavnih trikova.

Kućni ured – pojam koji je u istom trenu i prednost i potencijalni izgovor za neradništvo, u 2020. godini je dobio jednu novu dimenziju.

Rad od kuće doista može biti produktivan često i produktivniji nego rad u uredu, no isto tako taj boravak kod kuće se može doživjeti previše ležerno pa niti nemamo osjećaj radne atmosfere. No, da biste uspješno postigli ciljeve u danu i da biste imali produktivno radno vrijeme, bitno je stvoriti radnu atmosferu u vlastitom domu.

Radni stol i stolica

Možda zvuči kao klišej, no već sjedanjem u radnu stolicu ćete imati osjećaj kao da ste na poslu. Kod stola je bitno da je dovoljno prostran da na njega stanu potreban alat za rad, da se ne klima i da ima pogled usmjeren prema danjem svjetlu. Stolica ipak mora zadovoljiti više uvjeta, jer vaša kralježnica ne smije patiti zbog drvenih stolaca ili dizajnom privlačnih, no potpuno nefunkcionalnih stolica. Ukoliko vam je kupnja ergonomske stolice velika investicija, povremeno svoju regularnu stolicu zamijenite pilates loptom. Dat će vam balans i prisilit će vas da se držite ravno.

Svjetlo

Kao što je ranije naglašeno, bitno je dopustiti protok danjeg svjetla za vaš radni stol. No, neki domovi jednostavno svojom pozicijom i okolišem dobiju tu nesretnu sudbinu zbog koje su gotovo uvijek u mraku. Zato je pravilno postavljeno svjetlo, a posebno stolne lampe, preduvjet da biste mogli ležerno nastaviti s radom. Doba dana kad ste najproduktivniji isto ovisi o vrsti svjetla koju želite uvesti. U svakom slučaju, stolna ili podna lampa ili još bolje, više njih, svakako će pomoći. Bijelo svjetlo LED lampe je dobro za fokus, dok blago žućkasto svjetlo možete koristiti po noći, kada radite neku manje zahtjevnu aktivnost, poput pregledavanja materijala koje ćete raditi idućih dana.

Zelenilo

Priliku za boravak u prirodi si sami stvaramo, jer mala zelena pauza i trk biciklom do gradskog parka zvuče kao pravi odmor za dušu. Ukoliko ste ipak u velikoj gužvi koja zahtjeva boravak kod kuće 8 sati i više, sobne biljke će vam unijeti dašak urbane džungle u vaš radni i životni prostor. Odaberite biljke koje su mesnatih zelenih listova jer su lako održive i lakše za prilagodbu prostoru od biljaka tanjih baršunastih listića koje zahtijevaju puno svjetla, sunca i vode. Za radni prostor idealne su sanseverija, fikus i filodendron.

Alati za rad

Prilikom rada kod kuće nužno je osigurati si sav potreban uredski pribor i iz vidokruga ukloniti sve što bi vam moglo odvraćati pažnju. Ako vam prilikom rada trebaju laptop, bilježnica i pisaći pribor, to je jedino što trebate imati na stol. Naravno, boca vode ili vrećica orašastih plodova vam mogu biti pri ruci, no s obzirom da radite kod kuće, u svakom trenu možete prošetati do njih. Pripazite da ne činite prevelike pauze te da se na kraju ne dogodi da više jedete ili pijete ili radite neke druge pauze (pranje i peglanje veša, posuđa…) nego što zapravo vremena provedete u poslu.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.