jeshoots-com-__ZMnefoI3k-unsplash

HENKEL DONOSI

Kako točno sredstva za čišćenje utječu na okoliš?

Čist dom, čist planet

Sredstva za čišćenje kućanstva obično se ne smatraju zagađivačima iako to zapravo mogu biti. Koristite ih unutar svoja četiri zida kako biste se riješili mrlja, očistili stakla, riješili se prašine i općenito učinili svoj dom blistavo čistim. Međutim, neka sredstva za čišćenje, sapuni i deterdženti štete našim vodama i zraku. Saznajte kako i što možete učiniti po tom pitanju…

Ako ste nedavno kupovali sredstva za čišćenje, vjerojatno ste vidjeli razne “organske” proizvode za čišćenje kućanstva i proizvode koji su navodno bolji za okoliš. Takvi proizvodi sve češće krase police dućana, ali ponekad je potrošačima izazov razumjeti koji su proizvodi ekološki prihvatljivi, a koji nisu. Korijen problema je u terminologiji; “Ekološki prihvatljiv” ne govori vam puno o tome kako uobičajena verzija proizvoda šteti okolišu niti zašto je taj specifičan proizvod bolji. Prije nego što pomislite da je riječ o marketinškom triku, saznajte kako točno uobičajeni proizvodi za čišćenje utječu na okoliš. Naime, postoji nekoliko stvari na koje trebate misliti kada pokušavate očistiti svoj dom na ekološki odgovoran način.

Američka agencija za zaštitu okoliša je fosfor, dušik, amonijak i razne kemikalije grupirane pod pojmom “hlapivi organski spojevi”, koji se nalaze u mnogim sredstvima za čišćenje, imenovala kao najgoru opasnost za okoliš. Amonijak se nalazi u raznim sredstvima za čišćenje – od onih za odmašćivanje, izbjeljivanje odjeće do onih za dezinficiranje površina. Dušik se nalazi u sredstvima za čišćenje stakla i ostalim proizvodima za čišćenje površina. Sve ove kemikalije i brojne druge opasni su onečišćivači vode. Ali kako ulaze u naše vodene sustave i dođu do kontakta sa životinjama? Nakon upotrebe ovih proizvoda, oni se ispiru u odvod u sudoperu ili isprazne u zahodima. Iako se većina onečišćujućih tvari uklanja iz vode u postrojenjima za pročišćavanje, te tri kemikalije ne mogu se uvijek ukloniti u ovom procesu. Umjesto toga ulaze u vodene putove i naposljetku završavaju u vodi koja se vraća u rijeke i jezera te se tamo nakupljaju.

Kada ove opasne kemikalije uđu u vodene ekosustave, njihova se razina ne kontrolira. Štoviše, fosfati u deterdžentima za pranje rublja i posuđa imaju učinak gnojiva. Što to znači za vodene ekosustave? Rezultat je pretjerana fertilizacija nekih vrsta biljaka. To dovodi do guste vegetacije koja može začepiti vodene putove. Na kraju životnog ciklusa, ove biljke umiru u velikim masama. Alge tada eksponencijalno brže rastu, uskraćujući slatkovodnim životinjama kisik u vodi koji im je potreban za preživljavanje, što rezultira smanjenom biološkom raznolikošću. Uskoro voda više nije pogodna za piće, kuhanje ili kupanje. Surfaktanti, koji se koriste u konvencionalnim proizvodima, polako se razgrađuju ili biorazgrađuju u otrovnije, postojanije i bioakumulativne kemikalije, prijeteći vodenom ekosustavu. Mnogi drugi spojevi mogu biti toksični za divlje životinje ili utjecat na rast i reprodukciju, na primjer oponašajući učinke hormona kod sisavaca i riba.

Što je sa onečišćenjem zraka? HOS se mogu koncentrirati u zraku unutar vašeg doma, što uzrokuje opasnost po zdravlje. Kada se otvore prozori, te se kemikalije zatim ispuštaju u okoliš. Prema Agenciji za zaštitu okoliša, hlapivi organski spojevi mogu pridonijeti stvaranju smoga. Zagađenje je u nekim područjima toliko ozbiljno da su potrebni bili zakoni o zabrani tih hlapivih organskih spojeva u sredstvima za čišćenje u domaćinstvu. Međutim, neka sredstva i dalje imaju hlapive organske spojeve u popisu sastojaka. Zbog toga je toliko važno pogledati naljepnicu na kojoj su ispisani sastojci i donijeti pravu odluku o sredstvu koji ćete unijeti u svoj dom.

Većina komercijalnih proizvoda za čišćenje pakirana su s namjernom da budu jednokratni. Iako se plastika koja se koristi u većini proizvoda tehnički može reciklirati, mnogi ljudi proizvode jednostavno bacaju kad su prazni. Budući da plastika nije biorazgradiva, ona se akumulira na odlagalištima otpada na neodređeno vrijeme. Ostaci hlapivih organskih spojeva u djelomično praznim spremnicima također mogu uzrokovati probleme na odlagalištima, utječući na životinje i vegetaciju. Kada možete, birajte ambalažu koja je proizvedena od reciklirane plastike i ono najbitnije – nakon upotrebe pravilno ju odložite u spremnik za plastiku!

Želite našu preporuku? Preskočite upotrebu uobičajenih sredstava za čišćenje. Danas postoje linije proizvoda koje čine značajne promjene tijekom proizvodnje sredstava za čišćenje – od samog sastava proizvoda i pakiranja do društvene predanosti. I dalje možete imati blistavo čist dom, ali na održiv i odgovoran način. Prilikom iduće kupnje, malo bolje obratite pažnju na proizvode na policama. Najbolji su oni od prirodno izvedenih sastojaka na bazi obnovljivih sirovina. Dodatnu potvrdu potražite u proizvodima koji nose certifikat EU Ecolabel. Odaberite proizvode koji brinu o vašem domu, ali i o okolišu, bez ugrožavanja čistoće.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.