Kako smanjiti potrošnju vode

GREEN_300_listici_sredina

Toliko je lakomisleno shvaćamo, a prema predviđanjima stručnjaka kroz samo jedno stoljeće Zemlja bi mogla ostati bez svojih rezervi pitke vode.

Doista, svaka kapljica je bitna i zato biste neke od ovih savjeta mogli primijeniti već danas. Donosimo vam savjete kako uštedjeti pitku vodu u kuhinji, kupaonici i izvan kuće.

Kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja Europske unije koja se može pohvaliti pitkom i čak u nekim predjelima zemlje i vrlo ukusnom vodom, vrijeme je da zajednički promislimo i osvijestimo te počnemo tu pitku vodu napokon tretirati s poštovanjem.

Kuhinja

Perilica za suđe bi se trebala uključivati samo kada je puna, a ne poluprazna. Jednako tako, pažnju biste trebali posvetiti vrsti perilice koju posjedujte u svom kućanstvu. Sve perilice izrađene u 90-ima su trošile mnogo energije, pa ako želite dugoročno uštedjeti za boljitak svog planeta, svakako investirajte u štedljivu perilicu za suđe.

1. Za vrijeme ručnog pranja suđa, ne dopustite da voda teče

Opcija pranja suđa na ruke još je uvijek draža ekološki osviještenim skupinama koje kategorički negiraju vrijednost perilice suđa. Zato pojednostavite proces – u jednu veću posudu dodajte vruću vodu sa sapunicom koja će biti početna faza otklanjanja nečistoća s posuđa, a onda vrlo brzo isperite toplom vodom tu posudu.

2.Prenamjena vode od riže ili tjestenine

Osim što je ova voda dobar zamjenski temeljac za neku juhu, ovu gušću tekućinu možete na još koji način iskoristiti umjesto da je bacite. Kombinacija škroba i tjestenine odlična je i za biljke. Naravno, ne vruća jer bi ih to moglo potpuno uništiti. Pričekajte da se ohladi i onda zalijete svoju urbanu džunglu.

Kupaonica

1.Kanister za hladnu/mlaku vodu

Jeste li ikad pustili tuš da malo pušta vode dok se konačno prostor ne ugrije, a vi trenutak prije uđete? No, je li vam palo na pamet da se ta hladna ili mlaka voda mogla iskoristiti ako ste je uspjeli uliti u kantu ili neku veliku posudu? S obzirom da je riječ o čistoj vodi, može se iskoristiti na niz načina, od zalijevanja biljaka, preko pranja automobila do namakanja posuđa.

2.Timer

Ovo je izvrstan način uštede vode! Dodajte si alarm i procijenite koliko ćete vremena provesti pod tušem ili u kadi, kako biste barem malo pomogli prezervaciji resursa čovječanstva. Ili još bolje, zadajte si 2 pjesme koje ćete otpjevati pod tušem i nakon tog izjuriti van i gasiti vodu

3.Dok četkate zube zatvorite pipu

Ovo je toliko poznato pravilo da ga ne bismo trebali niti pisati. No, svejedno hoćemo. Tek jedna manja čaša vode je dovoljna za temeljito pranje zubi, točnije ispiranje usta. Vrlo jednostavno!

Izvan doma

Perite kućne ljubimce izvan kuće

Osim što će vaš omiljeni dlakavac uživati malo više na svježem zraku i suncu dok ga zalijevate vodom, kupanjem kućnog ljubimca na tratini voda zapravo odlazi u zemlju te je hrani. Za razliku od kupaonice u kojoj ćete potrošiti galone vode koja će na kraju otići niz odvod.

Ručno zalijevajte biljke

Prskalice su se kroz godine popularizirale i u našim vrtovima. No, ne dopustite da ovaj američki trend pređe i na vaše kućanstvo. Osim što će vas okupacija biljkama relaksirati, ručnim zalijevanjem štedite i do desetak litara dnevno, u odnosu na prskanje prskalicom.

Profesionalno pranje automobila

Automatske praonice automobila sve su češće prilagođene štednji vode, pa su automatski sustavi kroz koje vaš limeni ljubimac prolazi znatno bolji odabir od pranja automobila kod kuće.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.