chewy-KIqJfzbII9w-unsplash (1)

Kako postati ekološki osviješten vlasnik kućnog ljubimca?

GREEN_300_listici_sredina

I ljubimci imaju utjecaj na okoliš

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Svjesni toga ili ne, svaki izbor koji napravimo za svoje krznene prijatelje može utjecati na okoliš...

Kućni ljubimci mogu donijeti radost u vaš život, ali nedavna istraživanja pokazuju da naši krzneni prijatelji imaju iznenađujuće velik utjecaj na okoliš. Srećom, nekoliko jednostavnih, održivih savjeta mogu pomoći bilo kome da bude ekološki osviješten vlasnik kućnog ljubimca.

Posvoji, ne kupuj

Ako ste budući vlasnik kućnog ljubimca, razmislite o tome da udomite životinju iz azila umjesto da se obratite uzgajivaču. Udomljavanje smanjuje prenapučenost koja iziskuje dosta resursa iz prirode. Svaki grad u svakoj zemlji ima centre za spašavanje životinja u kojima možete pronaći savršenog kućnog ljubimca. Udomljavanje životinja pomažete smanjiti potražnju za uzgajivačima. EU procjenjuje da u Europi živi preko 100 milijuna napuštenih životinja. Umjesto da na svijet donesete drugog psa ili mačku, isplati se razmisliti o milijunima koji već trebaju dom. Za neke pasmine je prekomjerno uzgajanje i srođivanje postalo ozbiljan problem. Porasla je potražnja za pasminama koje se smatraju “instagramičnim”, poput buldoga i mopsa, a to je rezultiralo različitim zdravstvenim problemima. Većina lutalica i životinja iz azila su križanci i obično su daleko zdraviji.

Razmislite čime hranite kućne ljubimce

Hrana za pse s komadima crvenog mesa ili ribe, koju praktički mogu konzumirati i ljudi, danas je sve popularnija u Europi. Međutim, nedavna istraživanja pokazuju da je hrana za kućne ljubimce već odgovorna za oko četvrtinu utjecaja na okoliš koju ima proizvodnja mesa. Na to se misli na upotrebu zemljišta, velike količine vode, fosilnih goriva, fosfata i pesticida. Iako psima i mačkama trebaju proteini, vlasnici koji imaju ekološku svijest možda će razmotriti hranu za kućne ljubimce napravljenu od nusproizvoda od mesa, iznutrica, piletine ili zeca. Time će izbjeći upotrebu proizvoda koji sadrže crveno meso i ribu koji, za usporedbu, imaju puno veći utjecaj na okoliš. Također vrijedi uzeti u obzir kilometre koje hrana za pse mora prijeći da bi došla do zdjelice vašeg ljubimca. Postoji mnoštvo lokalnih, neovisnih tvrtki koje će vam često dostavljati izravno na vrata. Dehidrirana hrana za kućne ljubimce jedan je od načina da osigurate da vaši ljubimci dobro jedu, a istovremeno smanjuju ugljični otisak. Svježa hrana sadrži 75% vlage, što znači da se tone vode prebacuje prilikom premještanja hrane za ljubimce od proizvođača do distributera do kupca. Dehidracijom hrane proizvodi zauzimaju puno manje prostora, zahtijevaju manje pakiranja i time generirajući mnogo manje emisija.

Počistite nakon svojih pasa

Skupljanje izmeta kućnog ljubimca može biti neugodno, ali je vitalno za zdrav ekosustav. Izmet može prenositi bolesti, zagađivati izvore vode i obalna područja što rezultira negativnim utjecajem na divlje životinje. Bilo da je to u vašem dvorištu ili kad ste u šetnji, svakako počistite iza svoga psa. Čak i ako je njihov izmet daleko od područja gdje bi ljudi mogli hodati. Osim toga, umjesto da koristite plastiku, odlučite se za biorazgradive vrećice.

Zamijenite pijesak za mačke

Pijesak za mačke ima značajan utjecaj na okoliš jer se silicijska glina, koju često koriste brendovi dostupni u supermarketima, potječe od ekološki destruktivnog kopanja. To je kada rudarske tvrtke buldožerima kopaju kako bi pronašli željeni mineral – destruktivni proces koji može uništiti lokalno okruženje, raseliti divlje životinje zbog gubitka staništa i zagaditi vodostaje. Ova vrsta pijeska također je povezana sa zdravstvenim problemima kod mačaka koje udišu ili unose kemikalijama bogatu prašinu. Srećom, postoje ekološke alternative lako dostupne vlasnicima kućnih ljubimaca koje su izrađene od piljevine, recikliranih novina pa čak i vlaknastih materijala od usjeva pšenice, kukuruza i orašastih plodova.

Birajte proizvode bez kemikalija

Neke životinje obožavaju kupanje, neke malo manje. U svakom slučaju, kupke su bitne i pripazite koje proizvode koristite. Birajte organske i prirodne šampone. Pazite da nisu toksični, da su bez boja i parabena. Osim što su takvi šamponi bolji za kožu vašeg ljubimca, osigurat ćete da višak kemikalija ne završi u odvodu i okolišu. Istražite ili prvo pitajte svog veterinara jer mnoge tvrtke reklamiraju svoje proizvode kao “potpuno prirodne” kad to zapravo nisu.

Plastične igračke svedite na minimum

Brzo rastuće tržište igračaka za kućne ljubimce dovelo je do porasta elektroničkih igračaka za pse i mačke. Iako bi moglo biti primamljivo kupiti svom ljubimcu novi fora gadget, digitalne igračke ne jamče zabavu za vašeg ljubimca, a mogu imati i loš utjecaj na okoliš. Od plastike potrebne za njihovu proizvodnju do potrebe za električnom energijom koja se napaja fosilnim gorivima, utjecaj je znatan. Ako imate ljubimca koji posebno voli žvakati igračke dok ih ne uništi, takve plastične igračke mogu završiti na smeću ili odlagalištima gdje se nikada neće raspasti. Umjesto toga odlučite se za igračke izrađene od materijala koji se mogu reciklirati ili od prirodnih vlakana. Možete i sami izraditi igračke koristeći majice, konop i druge stare stvari.

Izdržljiva kućica i namještaj

Ako vam treba nova kućica za psa, jeste li razmišljali da ju sami izradite? Osim što će biti zabavna aktivnost za cijelu obitelj, puno će vas manje koštati. Prerađeno drvo lako je dostupno, a i često ga možete dobiti besplatno. Ako ipak odlučite kupiti već gotovu kućicu, pokušajte kupiti onu izrađenu od recikliranih, ako ne i biorazgradivih materijala. Isto vrijedi za namještaj – pokušajte pronaći onaj koji će trajati duže. Ako stalno morate mijenjati namještaj nakon što ga ljubimac uništi, na kraju ćete potrošiti više resursa zbog čega biste mogli biti manje eco-friendly.

PHOTOS BY: Unsplash, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više s Green.hr

Jedan je od najpopularnijih drogerijskih make up brendova lansirao prvu održivu liniju šminke

Noviteti za vašu kozmetičku torbicu

Prva takva u svijetu: Ovo je ‘veganska violina’ izrađena bez životinjskih proizvoda

U radionici Padraiga O’Dubhlaoidha, irskog majstor za violine, stvoren je prvi svjetski set veganskih tijela za violinu koji su ikada bili certificirani i registrirani s kultnim veganskim zaštitnim znakom The Vegan Society. Projekt je nastao tijekom prvih mjeseci lockdowna kao kulminacija Padraigovog 40-godišnjeg iskustva i napora da u svoje instrumente uvede što održivije materijale. “S obzirom da se …

Stručnjaci upozoravaju: “Više zaštićenih područja neće spasiti bioraznolikost”

Plan nema sve što je potrebno

Eko-radionice s daškom svjetske graditeljske povijesti u Varaždinu

Stara tehnika koju treba oživjeti

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.