PHOTO BY: Instagram @lovefoodweddingphotography / Sva prava pridržana.

Kako organizirati sustainable vjenčanje u nepredvidljivim okolnostima?

GREEN_300_listici_sredina

Odgovaraju Vjenčanushe

Scrollanjem po društvenim mrežama sigurno ste naišli na odličan kreativni duo Vjenčanushe, koje u svojim rukama drže sve konce. Anela Grančarić i Sara Lokmer stoje iza kreativnog dua koji organizira vječanja

Vjenčanja koja pružaju iskustvo više, koja nisu tipična i koja se održavaju na neobičnim lokacijama već su neko vrijeme, izuzimajući trenutnu globalnu krizu, hit na našim prostorima. Ono po čemu se vječanja modernog doba ističu su i rekviziti, dekoracije, glazba i namještaj koji je sve samo ne tipičan. Stari kovčeg koji postaje stol, boca vina koja postaje vaza ili suho cvijeće koje visi poput balona samo su neke od novih ideja koje su se udomaćile u bridal svijetu. Kako iskoristiti postojeće proizvode iz doma i kako ih pretvoriti u nešto sasvim novo, znaju cool cure Vjenčanushe s kojima smo popričali.


1. S obzirom na situaciju, kakvo je trenutno poslovanje? Organizirate li manja vjenčanja?

Vjerujemo da je ova godina poslovno bila teška i izazovna za sve, ali mi smo se evo baš našle u branši evenata koja je jedna od onih koja je najviše nastradala. Skoro 80% vjenčanja je otkazano ili prebačeno na sljedeću godinu, a ova koja se uspjela do sada održati smanjena su kapacitetom zbog sigurnosti gostiju i mladenaca. Mladenci koji su se odlučili ipak vjenčati ove godine odlučili su se za manja vjenčanja do 50-ak gostiju ili večere do 20-ak tako da je da je sve dobavljače u industriji vjenčanja ova godina bila izrazito teška.


2. Jesu li mladenci skloniji organizaciji vjenčanja na otvorenom više nego ikad?

Pa generalno su se unazad nekoliko godina trendovi u vjenčanjima nekako okrenuli lokacijama na otvorenom pa je upita za vjenčanjima na obali, na rančevima, livadama itd. sve više, a nakon situacije s COVIDOM nekako vjerujemo da će se zanimanje za upravo takvim tipkom vjenčanja povećati.
Ove sezone radili smo last minute izmjene pa su se tako koncepti vjenčanja u koraku mijenjali npr. vjenčanje na imanju se prebacilo na dnevnu varijantu kako bi gosti što duže ostali na otvorenom, a sam tulum završio do ponoći.

3. Kako se odlučujete za lokacije? Primijetili smo da su one uvijek kreativne?

Hvala :)! U principu se zapravo uvijek trudimo dobiti što više informacija od mladenaca po pitanju njihovih želja, budžeta i željenog koncepta pa u skladu s tim predložimo određene lokacije. S godinama smo razvile dobru intuiciju pa tako već na prvom sastanku otprilike možemo prepoznati kakvi su mladenci, što im je važno i kako njihove želje najbolje pretočiti u njihov najvažniji dan.

4. Zanimljivi su rekviziti koje koristite pri organizaciji. Kako ih birate i u kolikoj su mjeri oni DIY?

Unatoč tome što se uvijek trudimo ‘izmisliti’ nešto što netko do sada još nije, po pitanju dekoracija, vjerujemo da je u današnje vrijeme gotovo sve pa negdje u svijetu napravljeno. Svjesne smo toga da većina mladenaca po svoju inspiraciju ide na Pinterest, ali ono što je vrlo bitno kod odabira dekoracija jest da se one prilagode samom prostoru. Zato neke boho/vintage ukrase izbjegavamo stavljati u moderne prostore ili čipku recimo u neki industrijski, ali tu nema pravila jer na kraju zapravo najviše volimo spajati nespojivo. 🙂 Najdraže nam je kada naiđemo na neki stari komad namještaja i onda preuredimo – ljudi nisu svjesni koliko se stvari može iskoristiti na milijun različitih načina. Od starih okvira koje smo ispunjavale starinskom čipkom i vješale kao ukrase pa sve do stare singerice koja je skoro završila na otpadu a na kraju svoje mjesto kao stol za matičara ili dio foto kutka.


5. Kako odlučujete koje cvijeće odabrati i pokušavate li ih učiniti maksimalno sustainable?

Po pitanju je cvijeća teško biti sustainable jer kreće od postavke da je ‘jednokratan’. Ono što mi volimo reći mladencima je da gostima pri odlasku podijele bukete sa stolova, tako da umjesto da drugi dan cvijeće završi u smeću, krasi domove gostiju barem još neko vrijeme. Sam odabir cvijeća ovisi o konceptu vjenčanja i stilu mladenaca – ako je vjenčanje na nekom ranču, onda se tamo recimo koristi dosta suhog cvijeća, pampasa, gypsophile koja odiše boho stilom, pšenica, sijeno i slično. Ako se radi o nekom modernom i minimalističkom prostoru s visokim stropovima, tu uvodimo visoke stalke i vaze s bogatim aranžmanima, bilo od zelenila ili cvijeća. Kombinacija je bezbroj, ali na kraju se sve svede na budžet i želje mladenaca.

6. Možete li dati savjet mladencima kako organizirati svadbu u kojoj dominiraju DIY elementi?

Mladenci se recimo mogu odlučiti da zahvalnice za goste naprave sami – ako imaju vlastito vino, mogu ga pakirati u male reciklirane bočice i rukom napisati kartice. Ukrasi za stolove također mogu biti od recikliranih boca koje se mogu posprejati u željenu boju. Staklenke savršeno odgovaraju boho vjenčanjima pa se mogu ukrasiti starom čipkom i jutenom špagom. ..ideja je bezbroj i mislimo da se predmeti mogu lagano prenamijeniti i naći svoje mjesto na DIY vjenčanju, potrebna je samo ideja i volja!

7. Često prenamjenjujete i restaurirate komade namještaja/posuđe/vaze… Koliko je to zahtjevan proces?

Pa kažu da ako voliš što radiš, ne moraš raditi ni dana u svom životu tako da nam u biti ništa nije teško. 🙂 Bitna je samo volja i malo mašte i sve nekako sjedne na svoje. 🙂


8. Kako izaći na kraj s otpadom nakon slavlja? Jednokratna plastika je sve više out, zar ne?

Srećom da! Obje se maksimalno trudimo reciklirati tako da nam je drago kada vidimo da su se i caterinzi okrenuli eco friendly opcijama. Nekada se višak hrane pakirao u hrpu malih plastičnih kutija, a neki sada mole mladence da sami donesu svoje posuđe kako bi se otpad minimalizirao. Ne koriste se plastične slamke i sve je reusable, a ako mladenci ne znaju kamo s viška hranom, preporučimo im da odnesu u pučku kuhinju.


9. I za kraj, kako će izgledati budućnost vjenčanja u novoj normalnosti? koja su vaša predviđanja?

Mi se svi i dalje nekako nadamo da će se situacija popraviti s vremenom, ali smo i svjesne da je ova godina osvjestila i iz temelja promijenila dosadašnje navike. Pandemija je zasigurno jako utjecala na našu industriju i mislimo da će se s vremenom mladenci sve više odlučivati na dnevna vjenčanja što je vani već odavno popularno, kao i na vjenčanja na otvorenom. Mi smo spremne na novo normalno a vjerujemo da su i naši kolege. 🙂

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.