Kako nagovoriti djecu da planinare s vama?! Donosimo vam nekoliko savjeta

GREEN_300_listici_sredina

Izlet u prirodu može biti zabavan

Ide vam se planinariti i odmoriti u šumu, a vaše dijete naprosto nije oduševljeno odlukom starijih kako provesti vikend jer umjesto da uživa pred igraćom konzolom on mora pješačiti uokolo?! Možda samo treba promijeniti pristup i pridobiti ga na svoju stranu jer izleti u prirodu uistinu su najbolja ideja za razbistriti misli i naučiti ponešto o prirodi.

Mnogi se u posljednjih godinu dana sve više odlučuju na izlete na otvorenom što i ne čudi zbog epidemiološke situacije i valova korone s kojima se svako godišnje doba susrećemo. Pješačenje, planinarenje, bivanje u prirodi i na svježem šumskom zraku svima budi želju za još, no uvijek u obitelji ima i onih kojima je draže vikend provesti pred kompjuterskim i video igricama. Govorimo o najmlađim ukućanima jasno. Donosimo vam nekoliko praktičnih savjeta kako i na koji način privući vaše mališane da planinare s vama.

Napravite s njima plan puta

Ovo je možda način da s njima ranije iskomunicirate gdje idete, pokažete im fotografije lokacije s interneta, prepričate im zanimljivosti vezane za lokaciju, možda postoji neka legenda ili opće informacije poput visine, dužine puta, specifične flore i faune. Nakon toga, dajte im da slože plan puta, naravno uz vašu tehničku podršku vezanu za sve ozbiljnije stvari koje se odnose na put. Neka imaju osjećaj važnosti. Time će se više zainteresirati za izlet, a ako ih proglasite vođom puta gdje će im biti kraj.

Ponesite omiljene obroke

Nema ništa ljepšeg od objedovanja na svježem zraku, na kojem ogladnimo i češće nego kod kuće. Stoga se naoružajte raznovrsnim snackovima i hranom koju obožavaju vaši najmlađi, spakirajte ih u višekratne kutijice pa na svakom stajanju otvorite poneku od njih. Možete sve napraviti i kroz zabavu pa na svakom stajanju neka ‘na slijepo’ otvore određenu kutijicu u kojoj je neko od ugodnog ili čak neugodnog iznenađenja u vidu čokolade, kolača ili pak voćke i salate. Pobrinite se da znaju kako i na koji način uskladištiti eventualni otpad.

Nabavite im opremu

Imati iste hlače za planinarenje kao tata ili ruksak s puno spremnika možda ih potakne da počnu razvijati ljubav prema planinarenju. Ako vam je ovo prvi put da idete s njima u otkrivanje šuma i planina nema potrebe da kupujete svu opremu, dovoljno je da ima odgovarajuće cipele, a ostalo možete ili posuditi od prijatelja ili iskombinirati već nešto postojeće iz ormara. Kad vidite hoće li se ga sve to skupa dojmiti, razmislite o nabavci nekih nužnih komada.

Raznovrsne igre tijekom puta

Poput one skriveno blago ili nečeg sličnog. Smislite neku igru, dogovorite se prije uspinjanja što i na kojoj lokaciji moraju nešto pronaći. Bit će vam naravno lakše ako već poznajete lokaciju pa već znate što se gdje nalazi. Ako i ne znate, uvijek možete smisliti nešto putem; od lovaca, pjesmica, oponašanja životinja pa sve do edukativnih kvizova o flori i fauni tijekom puta.

Neka budu uključeni u svaki segment puta

Pokazujte im mapu i objašnjavajte gdje se u kojem trenutku nalazite. Tako će razviti i sposobnost orijentacije i kretanje po kartama, a i bit će upućeni u ono što se zbiva oko njih.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.