Kako malim životnim promjenama možete učiniti puno za prirodu?

Kako malim životnim promjenama možete učiniti puno za prirodu?

GREEN_300_listici_sredina

Donirajte odjeću, počnite pješačiti, kupujte od lokalnih OPG-ovaca.

Zagađenje okoliša je svakako jedno od najozbiljnijih pitanja s kojim se kao društvo suočavamo. Postoji velik broj ljudi koji živi u uvjerenju da sami ne mogu promijeniti stvari na bolje, ali zapravo mogu. Vrlo malim promjenama navika.

Budimo realni – kada je u pitanju ekologija i stvarno stanje prirode, svi smo krivi i svi imamo podužu listu eko prekršaja. Možda vam je slavina otvorena dok perete zube ili shoppingirate u high street dućanima jednom tjednom i kad ne trebate. Kako god, svi to radimo, ali je dobra vijest da već danas možete usvojiti puno lakih, praktičnih navika koje će ozbiljno utjecati na planetu. Bez drastičnih promjena svog stila života! 

Kupujte hranu od lokalnih OPG-ovaca ili na tržnicama barem jednom mjesečno. Na taj se način smanjuje količina stakleničkih plinova stvorenih tijekom prijevoza te uvoza i izvoza proizvoda. 

Stari komad odjeće pretvorite u novi. Prije nego bacite stare traperice, promislite o tome da ih odrežete u nove stylish kratke hlačice ili unikatnu suknju. 

Googlajte „kako napraviti svoje sredstvo za čišćenje“. Stvarno, krenite guglati već sada. Nevjerojatno je što možete s par namirnica koje sigurno imate kod kuće. 

Dekorirajte stan malo drugačije. Ukrasite svoj stan biljkama za poboljšanje kvalitete zraka, a stare deke ili svilene šalove koje više ne nosite upotrijebite kako biste preuredili jastuke na kauču. 

Plaćajte račune online. Stvarno, nema više potrebe za nošenje papira i računa u banku ili poštu. Također, račune koji stižu u sandučić možete spremati pa odnijeti na recikliranje. 

Uložite u šalice i torbe za višekratnu upotrebu. Za jutarnju kavu koristite šalicu za višekratnu upotrebu, a nabavite i jednu bočicu za vodu koju pijte tijekom dana. Isto vrijedi i za izradu vlastite vrećice za odlazak u supermarket. 

Niste spremni za vegetarijanstvo? Pokušajte uvesti dan ili dva bez mesa u tjednu kako biste smanjili resurse koje trošite. Prema worldwildlife.org, za stvaranje 1 kilograma pšenice potrebno je oko 750 litara vode, a čak 100.000 litara vode za proizvodnju 1 kilograma govedine. To je ogromna razlika. 

Počnite pješačiti ili biciklirati. Čak i ako je samo vikendom, dovoljna je razlika da umjesto vožnje vlastitog automobila, taksija ili autobusa, odlučite nabaciti šetnju do grada ili biciklom obaviti kupovinu na tržnici 

Popravite cipele i odjeću. Umjesto da bacate istrošene cipele, odnesite ih postolaru kako biste ih „oživjeli“. Isto vrijedi i za odjeću – dobar krojač može popraviti gotovo sve. 

Donirajte odjeću. Prijateljica je oduvijek voljela sako, koji vam je sada postao dosadan!? Vrijeme je da joj ga poklonite. A isti taj sako s hrpom druge stare odjeće možete donirati i nekoj udruzi. Bit će vam baš drago poslije! 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.