waldemar-brandt-TdV2V--Te6s-unsplash

Kako izgleda “život” jedne plastične bočice?

GREEN_300_listici_sredina

Što se tek dogodi kada ju bacimo?

Što se točno događa s plastičnim bocama od trenutka kada ih bacimo, prikazala je autorica Emma Bryce. Upoznajte životni ciklus tri različite plastične boce i opasnost koju potrošni materijali predstavljaju našem svijetu.

Potrebno je 1000 godina da se plastične boce potpuno razgrade, a njihovo spaljivanje stvara otrovne pare.

Samo 1 od 4 plastične boce u SAD-u se reciklira dok se u ostatku svijeta 80% boca ne reciklira.

Da se energija za stvaranje flaširane vode koristi za napajanje domova, napajala bi približno 190 000 domova.

Procjenjuje se da se globalno svake minute kupi milijun plastičnih boca, a očekuje se da će tijekom 2021. godine prodaja porasti i do 20%.

Za proizvodnju vode u bočici potrebna je 3 puta veća količina vode.

Činjenice su ovo koje ostavljaju bez teksta, koje šokiraju i koje bi nas trebale motivirati na izbjegavanje (ili barem što rijeđe korištenje) raznih proizvoda upakiranih u plastičnu bocu.

Plastični predmeti se proizvedu za svega nekoliko sekundi, koriste ih se nekoliko minuta nakon čega završavaju na otpadu gdje im je potrebno nekoliko stotina godina da se razgrade. Porazna je i činjenica da će do 2050. godine plastika u našim oceanima nadmašiti broj riba pa bi i to trebalo poslužiti kao dodatna motivacija da ih zamjenimo prihvatljivim alternativama.

Plastična bočica dio je našeg života samo od trenutka kad je primimo u ruke do trenutka kad je (od)bacimo no kako zapravo izgleda NJEN “život”?

TED-Ed edukativni je kanal na YouTube-u neprofitne organizacije TED koja je posvećena konceptu Ideas Worth Spreading (ideje vrijedne širenja). Originalnim video materijalima koji objedinjuju predavanja i animaciju brojne teme čine dostupnijim i zanimljivijim. Jedan takav je i ovaj o životu odbačene plastične bočice.

Edukativno, a opet šokantno, zar ne!?

Ako već ne možete bez nje, možete li plastičnu bocu baciti u odgovarajući otpad ili ju barem iskoristiti ponovno?

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.