Kako efikasno i održivo napraviti proljetno čišćenje doma

GREEN_300_listici_sredina

5 jednostavnih prijedloga gdje početi

Proljeće nam je na vratima, dani su lakši, drveće je zelenije i svi znakovi zime polako nestaju. Da bismo se i mi prilagodili tom svježem osjećaju, vrijeme je da se pripremimo za tradicionalno proljetno čišćenje!

Nema ništa gore nego kada nam je dom u neredu, stvari su prljave te često ne možemo pronaći ono što tražimo zbog pretrpanih ladice i ormariće. Nered u domu izaziva osjećaj stresa i nemira, a to je posljednje što nam svima treba. Kada smanjimo taj nered i riješimo se suvišnih stvari, nastaje osjećaj mira, spremni ste za opuštanje i da radite ono što volite. Osim toga, uredan i organiziran dom uštedjet će vam vrijeme, a temeljito proljetno čišćenje može vam pomoći ukloniti alergene kojih se možda nećete riješiti u redovitoj rutini čišćenja. Dakle, ako vam je proljetno čišćenje na dnevnom redu, pripremite se zagrliti svog unutarnjeg eko-ratnika i pogledajte naše omiljene savjete i trikove za jednostavno, ali održivo proljetno čišćenje!

Čišćenje ormara

Ovo je uvijek najteži dio proljetnog čišćenja jer zahtijeva puno razmišljanja o tome čega se možemo riješiti, a i često nije lako pozdraviti se s nekim predmetima. Mnoge stvari čuvamo godinama iako ih ne nosimo ili više ne stanemo u njih, no proljeće je pravo vrijeme za nove odluke. Budimo realni, sve što niste obukli niti se sjetili preko godinu dana vjerojatno ni nećete (osim ako se radi o odjeći za posebne prilike) te se takvih stvari trebate riješiti. Najbolje da izvadite sve stvari van, isprobajte, pregledajte i zadržite sve što volite i što vas veseli nositi. Pogledajte i koje komade možda treba popraviti pa ih odnesite krojačici ili popravite sami ako možete. Sve ostalo pripremite za donaciju ili prodaju. Ako je odjeća u dobrom stanju, isprobajte jednu od mnogih platformi za prodaju odjeće poput, na primjer, Restyloh. Ako nemate vremena baviti se time, odjeću poklonite. Kada ste donijeli te teške odluke, ormar cijeli prebrišite, sve lijepo i uredno složite natrag, organizirajte po kategorijama ili bojama, kako vam više odgovara. Iskoristite stare kutije za organizaciju manjih stvari poput čarapa, donjeg rublja, spavaćica, kratkih hlačica itd. Debelu zimsku odjeću očistite i uredno posložite u kutije te stavite gdje vam najviše odgovara, kako biste na taj način dodatno oslobodili prostor u ormaru i lakše ga organizirali.

Raščistite zatrpana mjesta u kući

Nakon što ste raščistili ormar slijede manja mjesta, a to su razne ladice i ormarići koji obično služe za spremanje svega i svačega što ne pripada nigdje konkretno. To su stare čestitke, razni papiri, stari mobiteli i slično. Izvadite ih sve van, očistite dobro od prašine, zadržite što vam treba i bacite što ne treba. Vjerojatno vam ne trebaju čestitke stare nekoliko godina ili stari računi, pa se toga riješite tako da pravilno reciklirate sve što možete. To pogotovo vrijedi i za stare elektroničke uređaje, stare mobitele, slušalice i daljinske upravljače koji više ne rade, pa se potrudite da ih sve pripremite i odnesete na mjesto gdje se reciklira elektronika.

Organizirajte stvari koje ste zadržali

Kada ste se riješili svega što vam ne treba, na redu je da se cijeli dom dobro očisti i organizira. Ponovno upotrijebite kutije, staklenke i limenke za organizaciju stvari u kući i za lakše snalaženje. Na ovaj način ćete smanjiti otpad i uštedjeti vrijeme kada ćete nešto tražiti u budućnosti.

Eko čišćenje

Na redu je “generalka” svega, od čišćenja tepiha, zavjesa, prozora, popluna, madraca, do dubokog čišćenja pećnice, frižidera i namještaja. Generalno čišćenje svega u kući zahtijeva upotrebu dosta sredstva za čišćenje ili smo bar tako prije mislili. Sada se može pronaći zaista veliki broj različitih sredstava za čišćenje, od kojih su mnogi dosta loši za naše zdravlje pa čak i toksični. Pogotovo ako se koriste dva različita sredstva u jednoj prostoriji, to može biti prilično opasno jer može nastati toksičan plin koji nikako nije dobar za zdravlje. Ovog proljeća probajte obaviti čišćenje doma na prirodan način. Mnoga sredstva mogu jednostavni zamijeniti prirodna koja možete sami napraviti kod kuće (na internetu imate razne jednostavne recepte), a uglavnom se sastoje od sode bikarbone, limuna i octa. Ako već nemate vremena ili se ne želite baviti s time sada, odaberite makar neko univerzalno ekološko sredstvo za čišćenje koje je bolje za vas i za prirodu.

Stvari kojih se trebate riješiti

Kada ste sve očistili, ostalo vam je samo za riješiti se svih stvari koje ste odvojili i koje vam više ne trebaju. Pripremite i organizirajte kutije za donaciju, za prodaju ili reciklažu i bacite se na posao. Garantiramo da ćete se osjećati super kada se svega toga riješite, a još bolje kada znate da niste napravili dodatan otpad već da je otišlo nekome kome treba ili da je pravilno reciklirano.

Nakon što ste završili svoje proljetno čišćenje, kako biste u budućnosti sami sebi olakšali ovaj posao probajte manje kupovati i ponovno upotrebljavate sve ono što možete. Na ovaj način ćete smanjiti nakupljanje nepotrebnih stvari, te će sljedeća generalka proći bez imalo muke. A ako ste voljni, isprobajte minimalizam kao način života. Pogledajte dokumentarac na Netflixu koji se zove “The Minimalists: Less is now” ili pročitajte slične knjige.

PHOTOS BY: Pexels, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.