sekvoja3

Kako bi unaprijed zaštitili stabla od požara, vatrogasci ih umataju u vatrootporne deke

GREEN_300_listici_sredina

Prevencija od uništenja

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
U Nacionalnom parku sekvoja u Kaliforniji ovih su dana vatrogasci omotali ova najviša stabla na svijetu u vatrootporne deke kako bi ih unaprijed zaštitili od požara. Među njima se našao i popularni General Sherman, najveće stablo na svijetu.

Razarajući požari sve su češća pojava u svijetu, a vatrogasci i stanovnici požarnih područja s vatrom koja kad krene harati bore se na sve moguće načine. Kako bi unaprijed zaštitili što više preostale šume koja je ostala, dežurne su ekipe na terenu u Kaliforniji stabla, odnosno sekvoje omotali vatrootpornim zaštitnim dekama s obzirom na to da su požari postali učestali na tom području. U Nacionalnom parku sekvoja u Kaliforniji rastu ova najviša stabla na svijetu kojima je svakako potrebna preventivna zaštita ne bi li preživjela požarne katastrofe. Vatrootporni pokrivači koji su napravljeni od aluminijske folije postavljeni su u podnožje stabala u slučaju da im zaprijeti vatrena stihija.

Među prekrivenim stablima pronašla se i najpoznatija sekvoja imena General Sherman koja se zbog visine od 83 metra i volumena od 1487 m3 smatra najvećim stablom na svijetu. U Kaliforniji je u proteklim mjesecima ove godine izgorjelo na tisuće četvornih kilometara šuma, sezona požara se produljila, a broj i intenzitet požara se u ovom dijelu SAD-a posljednjih godina višestruko povećao. Prema navodima stručnjaka, ovaj je fenomen prvenstveno povezan s globalnim zatopljenjem stoga ne čudi što je u ovom Nacionalnom parku mobilizirano 2000 vatrogasaca koji preventivno postavljaju svu moguću opremu, ne bi li što prije reagirali i smanjili štetu od vatre koja guta sve pred sobom.”Poduzimaju izvanredne mjere da bi zaštitili ovo vrijedno drveće. Doista želimo učiniti sve što možemo da bismo zaštitili ovo drveće staro između 2000 i 3000 godina”, izjavila je Christy Brigham za strane medije, jer ovakve rane intervencije mogu spasiti mnogo ovih posebnih drveća kojih je već ioanko mnogo uništeno tijekom razornih požara u posljednjih nekoliko godina.

 

PHOTOS BY: Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.