3KAC65R

Kako bi omogućili stanovništvu rekreaciju na otvorenom, kineske vlasti krovove pretvorili u igrališta

GREEN_300_listici_sredina

Pametna iskorištenost prostora

Napučeni gradovi imaju sve manje prostora za sportsku rekreaciju pa su ideje poput izgradnje igrališta na krovovima sjedišta javnih prijevoza idealno rješenje i dobitak za sve.

Sve se više gusto naseljenih gradova bori s činjenicom kako nemaju dovoljno prostora za sportske aktivnosti i rekreaciju građana na otvorenom. Zatvorene dvorane i teretane svakako su dobra opcija, ali ništa ne može zamijeniti aktivno proveden dan na otvorenom. Tome su doskočili iz regije u Shenzhenu u Kini gdje su krovove zgrada koje služe kao glavna sjedišta trajektskih kompanija, vlakova i drugih javnih prijevoza pretvorili u sportske komplekse gdje građani mogu trčati, baviti se atletikom, igrati nogomet, košarku i druge vanjske sportove.

Krovišta takvih zgrada mjesta su iznimno neiskorištenih prostora pa je tamošnja vlast u suradnji s arhitektonskim uredom “Crossboundaries” izgradila mjesto za sportsku rekreaciju svih koji tamo žive s naglaskom na mlado stanovništvo. Uz mladu prosječnu dob stanovništva i blagu cjelogodišnju klimu, rekreacijske zone i zelene površine bitan su element zajednice, a u ovom predjelu ima ih premalo. Stoga je vlada odlučila pretvoriti ove zabranjivane prostore na vrhu kompanija u javnu arenu. Sada je krov veličine 1,2 kilometra postao prostor koji rješava više problema u tom području i tu ne planiraju stati. Kad sve bude dovršeno, rekreacijski prostori sastojat će se od tri zone.  Jedna se bavi potrebom za prostorom za aktivnosti na otvorenom koji bi služio obližnjim školama. Drugi pruža vanjski zeleni prostor za zajednicu. Treće područje je za profesionalni sportski trening i natjecanja. “U Kini, infrastruktura i područja povezana s prometom obično pripadaju vladi i uopće im nije namijenjena javna uporaba. Ovaj izduženi krov predstavljao je ogroman potencijal da se pretvori u upotrebljiv park, dostupan široj javnosti i obogaćujući urbano okruženje oko sebe”, izjavio je jedan od arhitekata na projektu. 

Osim fokusa na aktivnosti na otvorenom, dizajneri su ispoštovali i segment okoliša korištenjem obilja drva i zelenog dizajna pa tako zelenilo iznutra i izvana osigurava prirodno zasjenjenje od prirodnog svjetla na krovu s kojega se pruža beskonačan pogled. 

PHOTOS BY: www.crossboundaries.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.