pas i pčela naslovna

Kada ubode osa ili pčela: Ovaj se pas zaigrao, i ‘dobio po njušci’

GREEN_300_listici_sredina

Nije znao što ga čeka

U psećoj je prirodi da love, a kada se nađu u 'klinču' sa osom ili pčelom, ne prođu uvijek najbolje. Što učiniti kad ljubimac 'dobije po nosu'?

Većina pasa voli hvatati insekte koji lete oko njih, bilo iz znatiželje ili zbog lovačkog instinkta. Međutim, kada psa ubode pčela ili osa, obično je riječ o privremenoj boli i nelagodi koja najčešće nije razlog za paniku.

Do problema može doći ako pas zadobije nekoliko uboda zaredom, što može izazvati alergijsku reakciju ili ako proguta pčelu ili osu.

NA TWITTERU je nedavno osvanula snimka jednog psića s nateknutim obrazima, a u komentaru piše: “Pas je htio pojesti pčelu. Ovo je rezultat”, a da vlasnike zanima ova tema dokaz je i brojka od više od 9,4 milijuna pregleda.

psa je ubola pčela

Mnogi vlasnici pasa ne znaju kako reagirati u takvim situacijama i lako mogu početi paničariti jer smatraju da je njihov pas u ozbiljnoj opasnosti. Ako je riječ o jednom ubodu, u većini slučajeva vaš pas će imati oteklinu, malo iritacije i malo boli koja će nestati za manje od sat vremena.

Koji su najčešćih simptomi uboda?
  • cviljenje
  • snažno grickanje ili češanje specifičnog područja
  • slinjenje
  • šepanje (ako je ubod noge ili šape)
  • trljanje šapom lica ili usta (ako je tamo bio ubod)

Ako primijetite simptome kao što je jako oticanje i vaš ljubimac ima poteškoća prilikom hodanja, ili se ruši, to su znakovi alergijske reakcije.

Kako pomoći psu?

Najvažnije je ostati smiren. Imajte na umu da to najvjerojatnije nije ozbiljan problem i sva bol i nelagoda koje osjeća vaš pas prestat će za otprilike pola sata.

Primjena leda na područje uboda može vam pomoći u ublažavanju boli i nelagode. Čišćenje područja vodom ili vlažnom krpom također će pomoći. Provjerite ubodeno mjesto i ako primijetite da je žalac ostao, pažljivo ga izvadite.

Najvažnije je znati da se ništa loše ne može dogoditi ako vaš pas pojede pčelu ili osu, jedini problem koji se može dogoditi proizlazi od mogućeg uboda. Najvjerojatnije će je probaviti kao i sve drugo što pojede.

Jedino može doći do problema ako je pas zadobio ubod u usta ili grlo. Jaka oteklina može uzrokovati začepljenje dišnih putova, a tada se hitno obratite veterinaru.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.